F1 Business

Mindre F1-stallen kan vänta sig mer pengar

Efter helgens stora snackis om ekonomin i Formel 1 och hotet om bojkott från de mindre stallen, så öppnas nu dörren för mer pengar från moderbolaget CVC till stallen. Det är främst till de mindre, ekonomiskt drabbade, stallen det gäller så att de får bättre chans att överleva.

Inför helgens grand prix i Austin pågick ännu ett maktspel bakom kulisserna i F1. Denna gången var det de mindre stallen, Lotus – Sauber – Force India, som hotade att bojkotta USA’s GP.
Hoten kom som följd av att det dystra ekonomiska läget för många stall bubblat upp till ytan igen efter att två av Formel Etts nyaste stall tvingats stänga igen den gångna veckan. Nu ville man ta till drastiska åtgärder för att få fram budskapet till de högsta hönsen, alltså Bernie Ecclestone, FOM och ägarna CVC.

Det blev ingen bojkott, mycket tack vare medordförande i CVC – Donald MacKenzie, enligt Eddie Jordan på BBC. MacKenzie ska personligen ha ringt upp bland annat Lotus chef Gerard Lopez för att diskutera situationen och lovat ta itu med problemet. Lopez sa till Auto Motor un Sport att de mindre stallen förväntar sig ett konkret förslag innan helgens Brasiliens GP, annars finns risk att man bojkottar säsongsavslutningen i Abu Dhabi.

Enligt ESPN säger Gerard Lopez att han är säker på att man kan komma överens med Bernie Ecclestone och CVC så att de mindre stallen kan verka på en fungerande budget.

”En kollega till mig sa det ganska bra, det krävs mycket pengar av konstruktörsstallen för att förlora eftersom det bara finns en vinnare, men racer-stallen kommer alltid att spendera ungefär lika mycket på prestanda.”

”Vi kämpar för prestanda, men vi är före McLaren och Ferrari så det visar att systemet inte behöver spendera 300-400 miljoner. Jag vet att CVC och Bernie har tittat på det här, men det kommer att vara en basbetalning till de mindre stallen som i grund och botten kommer att göra det möjligt att få ihop en normal fungerande budget.”

Stallchefen för Marcus Ericssons blivande stall Sauber F1 Team, Monisha Kaltenborn, gjorde klart att det som diskuterats är ett absolut minimum för att överleva och att de mindre stallen skulle fortfarande behöva jobba hårt för att få ihop budgeten.

”Jag tycker att siffrorna som har diskuterats mellan oss tre är på en rimlig nivå och skulle tillåta oss att vara i sporten på ett rimligt sätt. Det är allt vi säger, resten är upp till oss.
Vi ber inte om en lösning som är en uppfylld dröm och sedan glider vi bekvämt vidare. Nej, allt vi säger är att man från inkomsterna som sporten genererar ska kunna ha ett rimligt liv här, att man inte behöver kämpa varje månad, varje år för att få ihop det.”