Provisorisk kalender och nya regler för 2017

En provisorisk kalender och några nya regler för F1 säsongen 2017 presenterades igår (onsdag) efter att FIA’s World Motor Sport Council haft möte.

Nya Regler & Bestämmelser

Stående-starter under regn

Man accepterade en ny procedur gällande starter under regnförhållanden. Från 2017, om man bedömer att loppet behöver starta bakom säkerhetsbil på grund av regnförhållanden, så kommer en vanlig stående start att inträffa när man bedömt att banan är säker att köra på. Processen kommer att se säkerhetsbilen köra tillbaka till depån och bilarna ställer upp på gridden för start.

Lättnad av hjälmdesign regler

Förarna kommer fortfarande att behöva behålla i stort sett samma design/färg på sina hjälmar under alla evenemang i FIA Formula One World Championship, för att underlätta igenkänning av föraren i bilen. Däremot kommer en förare nu att tillåtas att under ett evenemang (exempelvis ett hemma lopp) där man kan bära en specialdesign på hjälmen. Förarna kommer även att tillåtas att byta design/färg på hjälmen ifall de byter stall under säsongen.

Inga fler extra power unit uttag

Om en förare introducerar fler än en del av en power unit under ett enstaka evenemang, så får bara den sista av dessa delar användas på efterföljande evenemang utan ytterligare straff. Detta görs för att förhindra att man ”lagrar” reservdelar för sin power unit.

Exempelvis så hade inte Lewis Hamilton kunnat ta ut flera PU delar under ett lopp och sedan använt alla resten av säsongen utan ytterligare straff.

Fast fördelning av däck första loppen

Under de första fem evenemangen av säsongen 2017, kommer den vanliga proceduren för däcksval inte att användas eftersom deadline för dessa infaller innan försäsongstesterna. För dessa evenemang kommer leverantören att allokera två set av den hårdaste blandningen, fyra set av medium blandningen och sju set av den mjukaste blandningen till varje förare.
(Detta gäller endast 2017 säsongen)

Provisorisk 2017 F1-kalendern

26 Mars – Australien (Melbourne)
9 April – Kina (Shanghai)
16 April – Bahrain (Bahrain)
30 April – Ryssland (Sochi)
14 Maj – Spanien (Barcelona)
28 Maj – Monaco (Monte Carlo)
11 Juni – Kanada (Montreal)*
18 Juni – Azerbaijan (Baku)
2 Juli – Österrike (Spielberg)
9 Juli – Storbritannien (Silverstone)
23 Juli – Ungern (Budapest)
30 Juli – Tyskland (Hockenheim)*
27 Augusti – Belgien (Spa-Francorchamps)
3 September – Italien (Monza)
17 September – Malaysia (Sepang)
1 Oktober – Singapore (Singapore)
8 Oktober – Japan (Suzuka)
22 Oktober – USA (Austin)
5 November – Mexiko (Mexico City)
12 November – Brasilien (Sao Paulo)*
26 November – Förenade Arab Emiraten (Abu Dhabi)

*Väntar på bekräftelse