Extra ’prototyp’ däck för fredagsträningen

Vi fortsätter tisdagmorgonen med däcktema, Pirelli har tillslut bekräftat att man kommer att leverera en ”prototyp” av ett hårdare däck till stallen den kommande helgen i Barcelona.

Det extra däcket, som inte kommer att ha någon speciell färgmarkering, kommer att vara tillgängligt för förarna under fredagen i ett försök att få mer action på banan under träningen.
Det är en ”special tillverkad blandning med fokus hållbarhet så att stallen ska köra så länge som möjligt,” berättade Pirelli i ett uttalande.

F1s officiella leverantör erkände att man gör det här för att förare inte ska välja att spara däck för resten av race-helgen. “Det är något vi ville göra för att uppmuntra alla att köra så mycket som möjligt direkt från start, speciellt med rookieförare, för att ge fansen det spektakel de förtjänar att se.” sa motorsportchefen Paul Hembery.

Men även om det från början fanns snack om att det extra setet däck bara skulle vara tillgängligt för rookies, så kommer alla förare i fältet att kunna utnyttja det omarkerade däcket.
“Rookie idén misslyckades, på grund av motstånd från de stora stallen som bara har erfarna förare i sina uppställningar.” sa tyska korrespondenten Tobias Gruner för Auto Motor und Sport