Pirelli

Ingen ändring av däckstorleken bekräftar Pirelli

Pirelli har bekräftat att man inte kommer att ändra storleken på sina F1-däck till nästa säsongen.
Det italienska företaget hade tidigare gett indikationer på att man ville göra däcken bredare och större, på grund av att kraften som produceras från nästa års nya V6 motorer är mycket högre. Motorsportchefen Paul Hembery berättade till tyska Auto Motor und Sport att data man fått från en motorleverantör, som tros vara Mercedes, för 2014 är ”alarmerande”.

Det sammanfaller med rapporter att Mercedes rivaler 2014, Renault och Ferrari, förväntas bli överträffade åtminstone i början med upp till 100 hästkrafter och vill därför att man behåller samma specifikation på nästa års däck.

Auto Motor und Sport reportern Michael Schmidt resonerar att även FIA och Bernie Ecclestone var emot att introducera större däck, trots Mercedes preferens. “Det spelar ingen roll vem det är, inget skadar affärer mer än ett överlägset paket.” sa Schmidt.

Hembery höll med: “Baserat på den information vi fått från de flesta stallen, har vi tagit beslutet att behålla däcks-dimensionerna (för 2014). Men eftersom nästa års bilar kommer att sätta andra krav på däcken har vi föreslagit att reglerna ändras så att stallen kan använda olika blandningar fram och bak, om det skulle krävas.”

McLarens stallchef, Martin Whitmarsh, hävdade enligt rapporter att större däck skulle ha krävt att stallen fick designa och producera annorlunda växelådor, på grund av den ökade belastningen på drivlinan. Men han sa att arbetet på de alldeles nya, 8 växlade växellådorna enligt 2014-specifikationen är för långt gången.
“Det arbetet (på 2014 växellådorna) är nästintill färdigt därför att, förutom chassit, är det den komponent som tar längst tid att tillverka,” sa Whitmarsh.

(GMM)