Kimi i Ferrari

Renault vill locka Alonso till Lotus?

Medan depån tömdes och tystnaden än en gång la sig över Monza, hade ett av sommarens hetaste rykten gått över till faktum – Kimi Räikkönen återvänder till Ferrari säsongen 2014. Den nyheten rapporterades av flera stora bolag, inklusive tyska RTL,  dagstidningen Bild och även av den kanske mest respekterade reportern i depån, Auto Motor und Sports Michael Schmidt.

Ferrari presidenten Luca di Montezemolo kommer enligt uppgift informera Felipe Massa under ett personligt möte på Maranello på onsdag att hans tjänster inte längre efterfrågas. Det skulle förklara det italienska stallets nuvarande nummer ett, Fernando Alonsos dålig humör och utbrott de senaste dagarna och veckorna.

Bild skriver att anledningen till fördröjningen med att skriva under Räikkönens kontrakt är att hans manager, David Robertson, är inlagd på sjukhus i USA med cancer. Under tiden har Alonso kämpat för att behålla status-quo, med att öppet argumentera för att Massa ska stanna kvar. Han har inte vunnit dagen.
Der Spiegel påstår sig även veta vem som ska betala ”Icemans” lön på runt €UR 20 miljoner. Dels Alonso-länkade spanska banken Santander och dels stallets storsponsor Shell.

“Vi får se vad som händer,” sa Massa till italienska tv-kanalen RAI på söndag.
“Ja, det här loppet var viktigt för min framtid, men det betyder inte att min enda framtid är att bära rött.”

Han citerades även av tidningen O Estado de S.Paulo: “Han (Montezemolo) kommer inte att annonsera något innan han pratat med mig först, det är jag säker på. Jag älskar Ferrari. Men de andra stallen vet också vad jag kan göra.”

Finländaren Räikkönen gav, som vanligt, inte bort något heller på söndag. “Jag vet inget än,” sa han till RAI. “När jag vet, så berättar jag för er.”

Faktum är att, när nyheten blir officiell så kan de riktigt explosiva spekulationerna börja. Tyska dagstidningarna Bild och Welt skriver redan att Alonso är så arg över Räikkönens ankomst att han kan komma att lämna stallet för Kimis plats i Lotus.
Det valet kanske inte är så otänkbart som det låter. Bild skriver att det kan sammanfalla med planer hos Renault att öka samarbetet med Enstone stallet, uppbackat av det franska bilmärkets VD Carlos Ghosn.

Tillfrågad om den explosiva nyheten, svarade Lotus stallchef Eric Boullier: “Om Fernando knackar på min dörr så svarar jag. Jag hoppas bara att jag kan betala för det!”

Han citerades även av f1news.ru: “Vi försöker etablera en relation med Renault och Total, som är viktigt från en teknologisk synpunkt men det kan även hjälpa på den finansiella sidan.”

Schweiziska Blick rapporterar att Nico Hulkenberg definitivt inte kommer att stanna hos Sauber nästa år. Tyskan har ryktats som ersättare till Massa i Ferrari, men han kan även vara kandidat till att ersätta Räikkönen hos Lotus.
“Vi har alla planer och reservplaner,” sa Boullier. På den enkla frågan ”Kimi eller Nico” svarade fransmannen: “Bra fråga.”