Sauber F1 Team banner

Sauber i kris – leverantörerna får inte betalt

Det råder akut ekonomisk-kris hos det lilla stallet Sauber. Peter Sauber har förnekat rapporter om att anställda i hans kämpande schweiziska stall går utan lön. Men i helgen kom rapporter om att Nico Hulkenberg ska ha avslutat sitt kontrakt med stallet och kan lämna stallet när som helst om någon annan möjlighet dyker upp.
“Principiellt, kommer jag inte prata om kontrakt,” sa Sauber till schweiziska TV Sportpanorama. “Men jag är säker på att Nico kommer att vara med oss under andra halvan av säsongen.”

Tidningen Sonntagszeitung påstår att sponsorn Oerlikon, och kanske andra Sauber sponsorer, har försett ”nödhjälp” i form av ett sexsiffrigt belopp toll Hinwill stallet.
“Det är väldigt jobbigt just nu,” erkände stallets grundare Peter Sauber. “Våra tillgångar är väldigt begränsade och situationen är obekväm och pinsam” tillade han.

Sista utvägen är helt enkelt att sälja stallet

Peter Sauber

Men Sauber, 69, förnekade bestämt att hans personal inte skulle få sina löner betalda.
“Under 20 år i Formel Ett har vi aldrig inte betalt våra löner i tid.” insisterade han.
Däremot medgav Sauber att vissa av stallets leverantörer har ombetts att vänta med att få sina fakturor betalda. “Det påverkar inte bara utvecklingen av bilen, men även leverantörerna,” sa han. “Vi möts av förståelse från de flesta, men det är väldigt stressigt för oss och smärtsamt i många avseenden,” sa Sauber.

Han sa att han ”aldrig” har sparkat folk ”av ekonomiska skäl”, och tänker inte börja med det nu. “När man väl börjar med det, skadar man stallet så mycket,” sa Sauber.
Men Sauber sa att hans stall behöver sponsorer snarast, och helst en investerare. “Vi är väldigt självsäkra i detta avseende,” sa han. “Om allt går smidigt kan vi ge det klartecken mot slutet av månaden.”

Han sa också att en ”plan B” finns på plats. “Det är en bra plan,” sa Sauber, “men tid är det stora problemet, den börjar ta slut. Främst eftersom vi kanske inte kommer kunna köra om leverantörerna sluta leverera till oss.”

Tillfrågad om Saubers 2013 säsong är säkrad erkände han: “I princip inte. Men jag känner mig trygg. Just nu jobbar vi dag till dag. Sista utvägen är helt enkelt att sälja stallet. Om det inte finns någon annan väg ut är det en möjlighet.” sa Sauber.
“Men viär långt ifrån det. Nedläggning är inte ett alternativ. Lågan i mig tänds av sådan här situationer. Det finns inget annat att göra än kämpa.”

(GMM)