Bernie Ecclestone

Vad har Bernie Ecclestone i kikarna?

Det var inte bara action och drama på banan i Bahrain den gångna helgen, bakom kulisserna pågick (pågår) lika mycket action – om vad som kan vara F1’s framtid. Ett rykte som tagit fart sedan helgen är ”GP1”.

Rykten säger att allt bräkande om F1’s kontroversiella 2014 regler handlar om att Bernie Ecclestone och Dietrich Mateschitz försöker nedvärdera sporten så att de kan köpa den billigt. F1-bossen Ecclestone varnade igen i Bahrain att Mateschitz – miljardären som äger regerande världsmästarna Red Bull – är så missnöjd med sportens nya utseende att han kan hoppa av. ”Om han vill sluta, så skulle han sluta”, sa 83-åringen till brittiska Sky. ”Han är inte nöjd med hur sporten styrs för tillfället och det här är den sortens sak som kan få honom att tippa över”, tillade Ecclestone.

Tillsammans med Red Bull, men även Ferrari och de andra toppstallen i den beslutsfattande ”strategi-gruppen”, har Ecclestone redan dödat FIA presidenten Jean Todts planer på ett obligatoriskt budgettak från 2015. Då Ecclestone har sex röster, toppstallen har ytterligare sex och Todt har endast sex, ”Det matematik”, erkände den besvikna fransmannen. ”Inget mer budgettak.”

Han sa att han nu kommer att trycka igenom reducerade kostnader för 2015 genom de sportsliga reglerna, men de mindre stallen är missnöjda med att ha blivit uteslutna ur röstningen helt. ”Man kan inte berika och berättiga vissa väldigt starka stall, ta bort rösträtten för resten och förväntas oss att vara nöjda”, citeras Force Indias ställföreträdande chef Bob Fernley i The Guardian.

Fernley sa att Ecclestone och toppstallen ville döda budgettaket eftersom de mindre stallen nu kan vika sig, och bana väg för ”customer cars”. ”Ja, jag skulle vilja se det”, erkände Ecclestone när han tillfrågades om idén om att de topp sex stallen skulle sälja chassis till nedre halvan av fältet. ”Vare sig det skulle fungera eller inte vet jag inte”, tillade han.

I slutändan kanske det hela handlar om det gamla ”Ecclestone mot FIA” kampen för kontroll om Formel Ett.
Ecclestone insisterar att de rykten om att han vill ha full kontroll över F1 i sina egna händer är ”nonsens”. Kanske är den riktiga planen ”GP1”.
Med stödserien GP2 inte bara en mycket billigare kategori, men numera också bilar som är nästan lika snabba som ”gröna” F1 och verkligen mer högljutt, håller Ecclestone med. ”Vi kanske skulle förvandla GP2 till Formel Ett”, sa Ecclestone, som redan äger GP1 varumärket. ”Det skulle absolut kosta mindre. Vi skulle garanterat ha många fler stall.”

”Så det vi pratar om kanske är ett ’super GP2’ ”

– Bernie Ecclestone

 

Källa: GMM