Lotus-F1-Team - Räikkönen bakgrundsbild

Salo säger åt Lotus att ersätta Räikkönen med Kovalainen

Mika Salo har nominerat Heikki Kovalainen som den perfekta ersättaren hos Lotus för sin ryggskadade landsman Kimi Räikkönen.

Den generella kunskapen är att Lotus kommer att befordra sin reservförare, GP2 mästaren från 2012, Davide Valsecchi till Räikkönens plats för de kvarstående två loppen för säsongen.
Italienaren Valsecchi är däremot en rookie, och Enstone baserade Lotus är i en lukrativ och avgörande kamp för poäng och prispengar i toppen av konstruktörsvärldsmästerskapets.

“Jag har tänkt på det ett tag,” sa förre F1-föraren Mika Salo till finska tv-kanalen MTV3, “och jag tror det skulle vara smart att rekrytera Heikki.”

Den högt ansedda Kovalainen är desperat för att ta sig till till F1 efter att han blev av med sin Caterham sist i slutet på förra säsongen.

“Valsecchi kommer knappast att kunna göra något på en för honom helt ny bana,” sa Salo, “men Heikki has tävlat i Austin.”

“Caterham har också Renault motorer. Heikki har väntat på ett sånt här tillfälle, och om jag var en stallchef, skulle jag ta honom istället för Valsecchi. Det är inget emot Valsecchi, utan snarare att Lotus behöver ta poäng,” tillade Salo.

Den snyggare lösningen för Lotus skulle utan tvekan vara att använda Räikkönen situationen till att sätta ihop sin blivande föraruppställning för 2014 i förtid

Nico Hülkenberg är en av de tänkbara förarna för nästa år, och han kanske skulle kunna dra sig ur sitt kontrakt med Sauber, då det schweiziska stallet var sena med att betala honom tidigare i år.
En talesperson sa till Speed Week: “Nico kommer att köra de två sista loppen med oss, precis som han gjort de andra 17.”

Hülkenbergs manager Werner Heinz ville inte kommentera specifikt om Räikkönen situationen, men nyhetsbyrån DPA citerade honom med att säga: “Vi för fortfarande samtal med flera stall, inklusive Lotus,”

Den andra kända kandidaten för att ersätta Räikkönen nästa år är Pastor Maldonado med sina sponsorpengar från PDVSA. “Det finns fyra möjliga kandidater,” sa Lotus ägare Gerard Lopez till tyska Die Welt.

“Inkluderade i dem är Nico Hülkenberg och Pastor Maldonado, de andra två säger jag inget om.”

Om Lotus ”Quantum” investering faller samman kommer Maldonado med sin Venezuelanska uppbackning utan tvekan att göra honom till favorit för 2014 sitsen. Men Lopez insisterar att det är fel att skriva av 28-åringen endast som en ”betal-förare”.

“Glöm inte,” sa han, “Maldonado har vunnit ett grand prix. Han behöver inte gömma något.”
“Vi skulle inte sätta någon som just har fått sitt körkort i bilen, oavsett deras pengar,” tillade Lopez.

(GMM)