FIA flagga

Poäng för snabbaste varvet i F1

En mindre känd punkt från WMSC-mötet den 7mars förra veckan blev idag godkänd och klubbad i sporting-reglementet fö 2019. Det är en ny regel, som kan komma att bli omdiskuterad, om nya poäng som kommer att delas ut.

Det är nämligen poäng för snabbaste race varv. Den förare som sätter det snabbaste varvet under loppet, förutsatt att de placerar sig i topp 10, kommer att få en extra poäng. Även den konstruktör vars förare gör varvet kommer att få ett extra poäng.

Och jag har direkt en fundering kring det här. Först vill jag bara säga att jag tycker detta är en jättebra regel, det ska finnas mer incitament för poäng. MEN!

Varför ska föraren behöva placera sig i topp 10?
Direkt tappar man lite av tjusning med denna poäng. Visst förra säsongen var bortsett från ett race bara förare från topp tre stallen som gjorde snabbaste varv, och Kevin Magnussen ett lopp. Ibland har toppgubbarna hamnat långt bak, ibland är det någon oväntad som får till ett supervarv.

Och tänk er dramatiken i årets sista lopp; tvåan i mästerskapet behöver 25p för att vinna, ettan spinner och hamnar längst bak i fältet. Han rusar genom fältet för att försöka komma till tionde plats, sätter snabbaste varv efter snabbaste varv under tiden. Näst sista varvet, ledaren tar snabbaste varvet, mästerskapsledaren är hack-i-diffuser på tionde plastsen, rosa sektor ett, rosa sektor två, vänder in under hotellet, gasar upp jämsides på tiondeplatsen på utsidan, jämsides in i näst sista kurvan….

Ryser bara jag skrev det där…. 😉