Kontrovers efter Mercedes & Pirellis hemliga däcktest

En storm bröt ut i Monaco paddocken den gångna helgen, på grund av ett privat test som Pirelli utfört med hjälp att Mercedes.
Det var brittiska Sky ochBBC som under söndagsmorgonen avslöjade att både Lewis Hamilton och Nico Rosberg deltog under ett däcktest, på 1000km, i Spanien direkt efter Spaniens Grand Prix.
Red Bull och Ferrari ska vara ursinniga, eftersom det finns testförbud under säsongen, och har la in en protest inför Monacos Grand Prix. Rapporter under dagen gör det dock gällande att FIA var medveten om testet, som är tillåtet av säkerhetsgrunder som i detta fallet ska ha varit för att testa de planera ändringarna inför Kanada nästa månad.

”Vissa stall har reagerat negativt,” sa Damon Hill till Sky, ”men jag har pratat med Niki Lauda och han försäkrade mig att de hade fått ett OK fårn FIA och anledningen till det är att säherhetsreglerna trumfar sportreglementet.
Om det finns säkerhetsfrågor, vilket verkar vara anledningen, så måste någon göra testerna. Det verkar bara som att Mercedes var först in.” tillade han.

Christian Horner sa under söndagseftermiddagen: ”De (Mercedes) har kört årets bil med nuvarande förare och däck. Det är ett tydligt brott mot reglementet.”
Medan en talesperson för Ferrari ekade vad Red Bull stallchefen Horner sa även om Pirelli har rätt att göra ett test: ”Det fundamentala är årsmodellen på bilen, eftersom om du använder årets bil så borde det vara emot reglerna.”

Stallen blev kallade till ett möte hos domarna efter gårdagens Monacos Grand Prix för att diskutera ämnet.

(GMM)

Vi återkommer om någon ny utveckling av kontroversen dyker upp.