Bottas och Massa - Williams 2014

Massa ignorerar Williams stallorder i Malaysia

Sepang är på väg att bli ”stallorder” huvudstaden i Formel Ett. Förra året var det den ökända Red Bull ”Multi 21” affären, men även Nico Rosberg beordrades kontroversiellt att hålla sig bakom sin Mercedes stallkamrat Lewis Hamilton. Det samma hände inte 2014, då Hamilton dominerade grand prixet framför Rosberg.

Den nya ”stallorder” stormen har utlösts av en kamp om sjunde plats, efter att Felipe Massa blev tillfrågade av Williams att flytta på sig. ”Okej Felipe, Valtteri (Bottas) är snabbare än dig, sakta inte ner honom”, blev brasilianaren tillsagd över radion. Ordern var kusligt lik det ökande: ”Fernando är snabbare än dig”, från Ferrari några år sedan, men den här gången lyssnade inte Massa.

Efter att ha ignorerat ordern en gång blev Massa än en gång tillsagd: ”Valtteri har bättre däck, vi måste låta honom gå.Håll inte tillbaka honom”. Massa ignorerade ordern igen, höll sin position framför sin finländska stallkamrat och misslyckades med att passera McLarens Jenson Button för sjätte plats.

”Jag har inget att säga”, sa Massa till BBC efteråt när han bröt tystnaden. ”Jag kämpade bara till slutet, det var så jag ville göra det och jag kommer att slåss för min karriär och för det som är rätt. Jag ångrar inte det jag gjorde. Jag har väldigt bra respekt för stallet och jag tror att de respekterar mig och det är väldigt viktigt”, tillade han.

I intervju med brittiska SKY, vägrade vice stallchefen Claire Williams att offentligt tillrättavisa Massa, utan sa endast att det hade varit ”en svår situation”. Bottas å sin sida tyckte att Massa skulle ha lytt.
”Jag tror det fanns en riktigt bra chans för mig att ta ikapp Jenson. Jag kom ikapp väldigt snabbt, men som jag sa, vi måsta prata med stallet”, sa han.

Mercedes ordförande, och trippla förar-världsmästaren, Niki Lauda indikerade att han inte tycker att Massa gjorde något fel. ”Det är något som skulle kunna bli ett problem för oss (Mercedes) i framtiden”, sa han. ”Racingförare är racingförare – de tävlar för sig själva. Jag skulle göra exakt samma sak och våra förare skulle göra exakt samma sak”, tillade han.

Källa: GMM