Lotus bestämda angående förändring av däck

Pirellis beslut att endast testa, istället för att introducera, de förändrade däcken i Kanada är nästan säkert taget på grund av att vissa stall vägrar att enas. Reglerna säger att F1’s däckleverantör kan endast göra förändringar på säkerhetsgrunder eller med ett enhälligt godkännande från alla stall.
Men det kom fram på onsdag att, trots att man ville debutera nya bakdäck i Kanada som är mindre benägna att delaminera, var vissa stall fortfarande emot beslutet på sportsliga grunder. Däcken som skulle ha kevlar istället för ett stål-innerbälte för att reducera överhettning, kommer nu endast att testas o Kanada, med Pirellis förhoppning att man kan debutera dem i nästkommande Brittiska Grand Prixet.

“Vi kommer inte köra däck som vi inte testat först,” citerades Lotus ägare Gerard Lopez i Auto Motor und Sport under onsdagen. “Och vi kommer inte att tillåta däck som ändrar den sportsliga hierarkin, det skulle helt enkelt vara orättvist.” insisterade han.

“Om ett stall som tidigare hade problem med däcken plötsligt börjar vinna, då kommer folket hemma att känna sig lurade och stänga av TV:n.”

– Gerard Lopez

Lopez sa också att Lotus inte accepterar förändringarna på säkerhetsgrunder.
“Ett däck som förlorar sin slitbana är säkrare än ett däck som sprängs,” insisterade han.
“Jag ser inte det (säkerthets aspekten) som en så stor sak – det handlar fortfarande bara om pengar och politik. Men tittarna är inte idioter. Om vi gör beslut i kontoren och kommiteér istället för på banan, så kommer det en dag inte finnas några tittare kvar.” tillade Lopez.

Han tycker dessutom att Pirelli borde stå på sig istället för att vara defensiva.
“Egentligen borde de ställa sig upp och säga ’Vi byggde ett bra däck, ett däck som ni bad om, så stallen får bara anpassa sig och bygga medgörliga bilar’ .” sa Lopez.

(GMM)