Mercedes AMG F1 logo

Huvuden kan komma att rulla efter ”tyre-gate” skandalen

Alla ögon kommer att vara på Place de la Concorde i Paris på torsdag, då ödet för Mercedes F1 resa vilar i händerna på det styrande organet FIA. Det är på presidenten Jean Todts nya internationella tribunal som någon sorts straff förväntas utfalla mot den tyska biltillverkaren, efter att man sanktionerat ett högst kontroversiellt ”hemligt” Pirelli-test i Barcelona nyligen.
“Jag är rädd för ett stort straff”, sa kommentatorn Christian Danner till tyska tidningen Bild am Sonntag. ”Utan fungerande regler, kan inte en sport som formel ett existera.”

Danner erkände att han även förväntar sig vidare konsekvenser. “Beroende på vem som har gjort misstaget, kommer huvuden att rulla — antingen hos Mercedes eller FIA,” förutspår han.
Det stämmer överens med spekulationerna att Mercedes chefen Ross Brawn, som enligt tidningen Welt inte kommer att åtföljas till Paris av Niki Lauda eller Toto Wolff, kan vara Brackley stallets syndabock.
Det har även funnits rapporter om att Charlie Whiting kan vara i trubbel, The Guardian säger att Brawn ska ha ett email från FIA race-direktören som felaktigt tillåter testet.
“Vi har inget att gömma,” sa Wollf till Welt. “Vi har förberett våra dokument, på torsdag kommer domen, och vi får se om vi kan leva med det.”
“Vi förväntar oss inte den ena eller den andra utgången; vi säger inte ens att det nödvändigtvis måste vara en friande dom. Det finns ingen dom vi förväntar oss. Vi är övertygade om att vi inte har gjort något fel.”

Trots detta, så ryktas det att ifall FIA agerar hårt mot Mercedes kan Brackley stallets framtid vara hotad. ”Tyre-gate” skandalen har gett aktieägare i moderbolaget Daimler ny ammunition till att få ett slut på Mercedes F1 satsning.
“Gruppens tresiffriga miljonsatsning (i F1) ger ingenting till någon,” sa Michael Muders från Union Investment.
“Enligt vår åsikt, har inte en enda bil sålts på grund av att Mercedes representeras av ett stall i formel ett.” tillade han.

Mercedes-drivna McLaren föraren Jenson Button däremot, skyndar inte till att döma någon innan torsdagens utfrågning. När han blev tillfrågad ifall han tror stallet fick en orättvis fördel av testerna i Barcelona, svarade han: “Båda förarna, Lewis Hamilton och Nico Rosberg, har sagt nej. Om de fick en fördel skulle de ha ljugit.” sa han till tyska Auto Motor und Sport. “Så jag tror dem.”

(GMM)