christian horner, red bull racing stallchef

Horner utredningen förväntas vara klar innan F1-premiären

Den samlade F1-paddocken förväntar sig att utfallet av skandalen kring Christian Horner ska bli känt innan F1-racingen återupptas i Bahrain denna vecka. Även Max Verstappen, som offentligt har hållit sig utanför allt om Red Bulls interna utredning av Horners påstådda dåliga beteende mot en kvinnlig anställd, medger nu att en snabb lösning behövs.
”Det är bättre att jag bara koncentrerar mig på min prestation”, sa den trefaldiga världsmästaren i Bahrain.

” Alla här fokuserar på bilens prestanda, som det borde vara. Alla vet sin roll. Men naturligtvis är det trevligt när saker är lösta ”

Max Verstappen, Red Bull Racing

Även om utredningen mot Horner har dragit ut på tiden, förväntar sig de flesta insatta fortfarande att 50-åringen kommer att ha svårt att behålla sitt jobb som Red Bulls långvariga stallchef. Detta är nu särskilt fallet med tanke på den senaste utvecklingen med Red Bulls motorpartner för 2026, Ford, vars VD Jim Farley har skrivit ett brev till teamet där han uttrycker sin oro.

”Som vi tidigare har sagt och utan att få ett tillfredsställande svar, är de värden som Ford åtar sig icke-förhandlingsbara” citerar den holländska tidningen De Telegraaf att Farley skrivit förra fredagen. ”Vi är också frustrerade över bristen på fullständig transparens kring denna fråga från oss, er affärspartner, och ser fram emot en fullständig rapport om alla fynd.”

Vem kan tänkas ersätta Horner

Före detta Red Bull-föraren Christian Klien berättade för den Red Bull-ägda kanalen Servus TV att: ”Christian är en otroligt stor del av teamet och hjälpte till att bygga upp det från grunden, som vi vet. Men han är också en kugge i maskineriet, skulle jag säga.”

Det går därför inte oväntat många rykten om vem som kan ersätta Horner. ”De kunde ha Otmar (Szafnauer) direkt. Gunther (Steiner) skulle också göra det direkt,” sade Klien.
”Men jag tror att Red Bull är mer den typen av stall som drar upp folk från sina egna led.”

Klien tror att Red Bull kan installera ett tvåmannalag i toppen, som är den nya ledningsstrukturen i juniorlaget RB där Peter Bayer och Laurent Mekies delar på uppgifterna. ”Jag tror att det är ideal nu,” sade österrikaren. ”Teamen har blivit så massiva med 1000, 1500 anställda. Jag tror inte att en man kan göra det längre.”

En annan före detta F1-förare, Ralf Schumacher, säger att skulle Horner bli avskedad skulle det orsaka ”oro” hos Red Bull, även om figuren i toppen ”inte göra någon stor skillnad” i år när man har en så snabb bil.
”Det skulle vara bättre för teamet om allt förblir som det är,” sade tysken till Sky Deutschland. ”Men jag har hört Oliver Oakes nämnas och han är mycket erfaren och diskuterar även med andra team.”

Source: GMM