Christian Horner - Red Bull Racing

Horner tippar Mercedes i ensam titelkamp

Red Bull bossen Christian Horner förutspår en Mercedes silver-duell om 2014 titeln.
”Lewis (Hamilton) och Nico (Rosberg) – vilka fler finns det?”, är han citerad i Times efter en katastrofal vinter för regerande fyrdubbla världsmästarna Red Bull. Horner låter kanske inte väldigt självsäker om Red Bulls chanser med dess problemfyllda Renault-drivna RB10, men han avskriver inte Milton Keynes stallet. ”Om folk vill avskriva oss, är det deras val”, sa han.
Horner insisterade att Red Bull är ”redo för utmaningen” om än ett ”ganska brant berg” under 2014, men erkände att stallets position för tillfället inte är bra. ”Det verkar som att de Mercedes-drivna stallen är i en bra position och vi är , eeh, inte det”, log han.

Renault tar mycket av skulden för kritiken, men bilens designer Adrian Newey erkänner att Red Bull kunde ha varit smartare.
”Tittar man tillbaka”, sa han i april numret av tidningen Red Bulletin , ”hade det varit smartare att koncentrera sig på den nya bilen fullt ut tidigare. (Men) i augusti kunde ingen ha gissat att vi skulle vara så långt före vid slutet av 2013 säsongen”, tillade Newey.

Utanför Red Bull suckar man av lättnad över att Red Bulls dominans verkar vara över.
”Ett stall som har krossat under fyra år, piskat alla, är inte bra för sporten”, citeras Mercedes Lewis Hamilton i the Express. ”Jag har flugit genom alla dessa flygplatser och stöter på folk från olika länder som säger att de brukade titta på F1 men inte nu längre.” tillade han.
McLarens Jenson Button håller helt med om att Red Bulls problem är bra för F1, ”Det är tråkigt att säga att vi tänker så men så är det. De har varit för dominanta.”, säger han i the Telegraph.

Horner däremot säger att Mercedes övertag kan visa sig vara precis lika tråkigt 2014. ”Om de skulle komma i mål två varv före motståndarna i Melbourne, skulle det inte vara en överraskning efter vad vi sett under försäsongen.” säger han i Mirror.
”De investerade mer, de investerade tidigare. De har satt sig själva i en bra position.”
Horner påstår att eftersom ”kraftenheterna” är så viktiga 2014, har Red Bull en liten nackdel jämfört med sina främsta rivaler Mercedes och Ferrari. ”Uppdelningen mellan chassi och motor är så klart annorlunda i vårt team jämfört med hos Mercedes och Ferrari”, citeras han i Guardian. ”Vi är inte helt integrerade.”

Men även Dietrich Mateschitz, Red Bulls miljardär till stallägare, tycker att det kan vara välkommet med andra färger i toppen av rankingen för 2014. ”Två hjärtan slår inom mig”, sa han till tyska nyhetsbyrån DPA. ”Som fan, är jag glad att det är mer spännande igen – kanske vår dominans har kommit till ända.”

Med rapporter om ett utbrott nyligen redan förnekats, tippar Mateschitz att Vettel kan ”hantera” sin nya position i fältet. ”Jag tror inte att han kommer att ha problem med att hantera situationen”, sa han.
”Precis som resten av stallet, accepterar han utmaningen”.

I TV-intervju med österrikiske Servus TV höll Vettel med: ”Vi har varit väldigt framgångsrika de senaste åren, åstadkommit många saker men vi visste alltid att det inte skulle förbli så för alltid.”

Mercedes ordförande Niki Lauda håller med om bedömningen av rangordningen. ”Jag säger det motvilligt”, sa han till österrikiske ORF, ”men jag antar att de första tre startpositionerna (i Melbourne) kommer att ha Mercedes motorer.”