Hamilton diskas ur kvalet – Maldonado får sin första pole!

Lewis Hamilton han blivit diskvalificerad, eller utesluten, ur kvalresultaten och därmed blivit av med sin pole-position.
Det betyder att Pastor Maldonado tar F1 karriärens första pole, och Williams första sedan Brasiliens GP 2010 när Hulkenberg överraskade alla under regniga förhållanden.

Hamilton fick stoppa sin bil ute på banan efter sitt sista kvalvarv på grund av, vad teamet kallade, tekniska skäl. Reglerna säger att föraren måste ta sig tillbaka till depån för egen kraft och det ska finnas nog med bränsle för att man ska kunna ta ett en liters prov. Endast vid fall av ’force majure’ kan stallen komma undan med att inte köra tillbaka till depån, vilket McLaren efter kvalet har hävdat att fallet var.

Men stewardsen vid banan dömde ikväll att McLarens skäl för att Hamilton skulle stanna bilen ute på banan inte räckte som skäl till force majure, och därför utesluts britten från kvalet.
Enligt Sam Michael ska man ha råkat stoppa för lite bränsle i bilen och det skulle inte räckt för ett  prov om Hamilton hade kört tillbaka till depån. Eftersom det är stallens ansvar att se till att det finns tillräckligt med bränsle så kunde inte domarna acceptera deras förklaring till force majure.


Kommentarer

4 svar till ”Hamilton diskas ur kvalet – Maldonado får sin första pole!”

  1. Profilbild för Leif Myrén
    Leif Myrén

    Nice work Pastor Maldonad!

  2. Profilbild för Lizette Berntsson
    Lizette Berntsson

    Alltid är det något med Hamilton,grattis maldonado…

  3. Profilbild för Markus Gustafsson
    Markus Gustafsson

    Diskas från kvalet. Betyder det att han startat sist?

  4. Profilbild för F1start
    F1start

    Det är precis vad det betyder Markus.