Glad Alonso i Spanien, Pirelli lovar förändring

Till publikens stora jubel tog Fernando Alonso på söndag en stor bit av Sebastian Vettels mästerskapsledning hemma i Spanien. Den vinnande spanjoren slutade tre placeringar före Red Bulls titelledare Vettel som hade det kämpigt med däckslitage och fick se Alonso reducera ledningen med 13 poäng, ner till 17 poäng efter fem lopp.
“Vi har bara kört fem lopp och det har varit lite upp och ner men vi vet att vi kan konkurrera med med topp bilarna.” sa Alonso från pallen.
“Om vi fortsätter att göra bra ifrån oss kan vi kämpa om mästerskapet.”

Lotus evigt-konsekventa Kimi Räikkönen kom tvåa och är nu bara fyra poäng bakom Vettel i mästerskapsställningen. Som fallet varit hela 2013, och än mer så under helgen i Barcelona, handlade loppet mesta dels om att hantera de snabbt försämrande Pirelli-däcken.
Som många i paddocken gissat, föll kval dominanterna Mercedes ner genom fältet då de brände genom det italienska gummit. Polesittaren Nico Rosberg slutade sexa och Lewis Hamilton lyckades inte ta några poäng alls.
“Vi gick båda bakåt,” sa Hamilton till BBC, ”men jag föll långt, långt bak och jag vet inte varför. Vi har mycket jobb att göra.”

Fyra depåstopp per förare, och vårda de sönderfallande gummit i mellan, var söndagens melodi som bidrog till de över 80 depåstoppen under hela loppet.
“Jag har fått nog av av ’D’-ordet,” sa Skys kommentator och f.d. förare Martin Brundle.

Red Bull bossen Christian Horner sa: “När du säger att förare att inte köra för hårt för att spara däck, så är det inte bra för sporten eller fansen. Vi måste pusha förarna hårdare och tillåta dem att race:a ordentligt.”

Direkt efter målgången på söndag erkände Pirellis Paul Hembery problemet och antydde att förändringar är på gång.
“Idag var det för många stopp, vi fick till det fel, för aggresivt,” skrev han på Twitter.
“Vi kommer att göra förändringar, förmodligen till Silverstone.”

(GMM)

Kan rekommendera Janne Blomqvist tankar kring kritiken om Pirelli däcken