Galet av Ferrari att signa Räikkönen

Jacques Villeneuve är känd för att säga vad han tycker om det ena och andra i F1, och nu senast fördömer han Ferraris val att signera Kimi Räikkönen för 2014.

Innan hans formsvacka och Ferraris slutliga beslut som tvingade honom till några F1-sabbatsår i slutet av 2009, vann finländaren det italienska stallets senaste världsmästartitel 2007.
Men 1997 års världsmästare Villeneuve tycker inte det är någon smart idé att ta tillbaka 33-årige Räikkönen istället för Felipe Massa.

“Ferrari är helt galna,” sa den alltid lika frispråkiga franks-kanadensaren till tyska Bild.
“Han kan köra en bil snabbt, men han kan inte samarbeta med ingenjörerna, han kan inte utveckla bilen, han vägrar vara med på sponsorevent,” sa Villeneuve.

Villeneuve är dock inte den enda som ifrågasätter Ferraris val, speciellt med nuvarande "nummer 1" Fernando Alonso med sitt latinska temperament på andra sidan garaget.
“Om Kimi börjar kvala ut Fernando skulle det bli stort,” sa McLarens Jenson Button den här veckan, “eftersom Fernando inte är den snabbaste killen men som helhet är han exceptionell.”

“Det är kul för oss som ser på utifrån, men gör det stallet starkare? Personligen tror jag inte det gör det.” tillade mästaren från 2009.

Före detta Ferrari föraren Rene Arnoux håller med dem som tror att Alonso plus Räikkönen betyder problem.
“Det håller 3 eller 4 race,” sa fransmannen, när han spekulerade över "freden" på Maranella i början av 2014.

“Vad gäller karaktär, ser jag Alonso som den svagare,” sa han till italienska La Gazetta dello Sport.
“Kommer ni ihåg honom med Hamilton i McLaren? Freden var kortlivad, och medan jag är den första personen att hoppas att jag har fel, så för att vinna konstruktörstiteln behöver du två starka förare och karaktärer.”

“Men, av de där två, är en arg och den andra bryr sig inte. Varje söndag finns det möjlighet att det exploderar.
Ja, som neutral åskådare gillar jag Ferraris val,” log han.

Arnoux, nu 65, tror det är möjligt att Räikkönen får övertaget.
“Han verkar vara mer mogen numera. Såklart, han är fortfarande samma karaktär, men sedan han var med Lotus verkar han mer konsekvent. Grosjean är fortfarande en mellanklass förare, så det känns som att Lotus har förlitat sig nästan exklusivt på Kimi,” tillade han.

Å andra sidan ifrågasätter Arnoux om Alonso kan hantera att paras ihop med en förare av Räikkönens kaliber.
“Han har definitivt dålig humör, men det kan också vara en bra kvalitet om det används i kampens hetta”, säger han.

“Men inte när det används inom stallet, vilket skapar svårigheter och indelningar.
Uppriktigt sagt vill jag se om Alonso verkligen är upp till det folk säger om honom. I Barcelona gjorde han ett otroligt lopp, ett mästerverk, men sedan gjorde han ingenting några lopp,” tillade Arnoux.

Något annat som kan tända Alonso gnista är den extra arbetsbelastning som skapas av att ha Räikkönen som stallkamrat.
Finländaren är ökänd för att hata PR, media och sponsor arbete, och förhandla kontrakt som minimerar hans åtaganden utanför banan.

Ferrari presidenten Luca di Montezemolo sa den här veckan: “Jag hoppas hans (Räikkönens) PR kommer att bestå av vinster, så väl som en insats i stallet och en flitig närvaro på Maranello.”

“Alonso kan inte ta allt jobb själv på sina axlar,” insisterade han.

(GMM)