Förar läget bland Formel 1 stallen

Med bara drygt tre veckor kvar till första vintertesterna är det hög tid att kolla in läget hos F1 stallen och då framför allt förarna. I toppstallen har det inte hänt någon större förändring förutom Lewsi Hamiltons övergång från McLaren till Mercedes, vilket visserligen var en av 2012 största nyheter. Hamiltons övergång hade sedan lite av en domino effekt ner till mitt stallen. Sergio Perez lämnade Sauber för att ersätta Lewis i McLaren, som i sin tur öppnade dörren för Nico Hülkenberg, eller kanske Esteban Gutierrez beroende på hur man ser det.

Hülkenbergs plats i Force India är fortfarande en av de kvarvarande lediga platserna för 2013. Enligt rykten står valet mellan deras före detta förare Adrian Sutil och reserven Jules Bianchi. Sutil blev av med sin plats inför 2012 efter problem under 2011 säsongen där han blev stämd av en medlem i Lotus stallet efter ett slagsmål på en nattklubb. Allt ska vara OK för att Sutil ska kunna resa till alla länder där man kör race i år igen.
Vad som talar för Bianchis del är det faktum att Force India kan vara på väg att byta till Ferrari motorer nästa säsong, 2014, då de nya v6 motorerna introduceras. Bianchi är en del av Ferraris ungdomsprogram och en möjlig framtida ersättare för Felipe Massa.

Den enda andra lediga platsen som återstår är Caterhams ”förste förare”. Charles Pic bytte som bekant från Marussia till Caterham efter säsongsavslutningen med ett tre årskontrakt. Heikki Kovalainen verkar inte återvända till stallet, han hade hoppats på en plats lite längre upp i fältet men ser nu istället ut att bli utan plats helt och hållet. Det verkade även som att Petrovs dagar var räknade i Formel 1 efter ännu en medioker säsong och sponsor strul. Men saker har ändrats under vinter och enligt de senaste rykten står Caterham platsen mellan Petrov och Bruno Senna. Båda med väldigt bra sponsorer bakom sig som stallet verkligen kan behöva.

Formel Ett föraruppställning 2013

Stall Förare
Infiniti Red Bull Racing S. Vettel
M. Webber
Scuderia Ferrari F. Alonso
F. Massa
Vodafone McLaren Mercedes J. Button
S. Perez
Lotus F1 Team K. Räikkönen
R. Grosjean
Mercedes AMG Petronas N. Rosberg
L. Hamilton
Sauber F1 Team N. Hulkenberg
E. Gutiérrez
Sahara Force India P. Di Resta
A. Sutil/J. Bianchi
Williams F1 Team P. Maldonado
V. Bottas
Scuderia Toro Rosso D. Ricciardo
J. Vergne
Caterham F1 Team C. Pic
V. Petrov/B. Senna
Marussia Racing T. Glock
M. Chilton