Vettel doing donuts

FIA tillåter donuts i Formel 1

Mot slutet av förra säsongen gjorde Sebastian Vettel något som ingen ”vågat” göra i F1 på flera år. Han firade sina vinster på det sätt en racingförare ska fira sin vinst, bränna gummi genom s.k. donuts framför publiken.

Red Bull Racing och Vettel fick €25 000 i böter förra säsongen, samt att Seb fick en tillsägelse, för hans donuts och det faktum att han inte tog bilen till parc ferme. Men den kommande säsongen kommer det alltså att vara fritt fram för förarna att utföra donuts sedan FIA ändrat reglementet, dock endast för den förare som vinner loppet.

Från 2014 Formel 1 Sport Reglerna:

”Efter att ha mottagit slut-på-loppet signal måste alla bilar fortsätta längs banan direkt till parc ferme utan onödig fördröjning, utan att ta emot något som helst föremål och utan hjälp (utom från marskalkar vid behov)” står det i artikel 43.3

”Ett undantag till artikel 30.4 (som anger att en förare inte kan stanna på banan utan en giltig orsak) och ovanstående kommer att göras för den vinnande föraren som kan utföra en handling av firande innan parc ferme, förutsatt någon sådan handling;

– Utförs på ett säkert sätt och inte äventyrar andra förare eller tjänstemän.

– Inte ifrågasätter lagligheten i hans bil.

– Inte försener prisutdelningsceremonin.

Varje klassificerad bil som inte kan nå parc ferme efter loppet av egen kraft kommer att placeras under exklusiv kontroll av marskalkar som kommer att ta bilen till parc ferme.”

[yop_poll id=”2″]