Esteban Ocon

Esteban Ocon ersätter Rio Haryanto i Manor Racing

Rio Haryantos karriär som (körande) F1-förare är över för den här säsongen. Det blev klart idag när Manor Racing meddelade att Haryanto flyttas till en reservförar roll inom stallet. Beslutet kommer efter att den indonesiska föraren och hans management misslyckats med att samla in finansiering för att uppfylla de ekonomiska kraven som finns i hans kontrakt.

Senare i förmiddags blev det även klart att det blir 19-åriga Esteban Ocon som ersätter Haryanto. Ocon tillhör Mercedes förarutvecklings-program, alltså precis som hans blivande stallkamrat i Manor – Pascal Wehrlein.

“Jag är redo för den här spännande uppflyttningen, tack vare den erfarenhet jag har fått som reservförare i Formel 1 den här säsongen. Jag skulle vilja tacka Renault Sport F1 Team och Mercedes-Benz för deras samarbete så att det här blev verklighet och till Manor Racing för möjligheten.”

Ocon har kört flera fria-träningar med Renault den här säsongen, men som nämnt ovan så är han alltså under kontrakt med Mercedes i deras utvecklingsprogram. Det hela är lite förvirrande, men när Manor nu framstår som Mercedes ”B-stall” så blir det hela kanske lite mer tydligt ändå.

Manor hade tillfrågat sin andra reserv Alexander Rossi för att ta Haryantos plats, men amerikanen tackade nej på grund av sitt Indycar kontrakt. Men kanske får vi se den unge Indy-500 vinnaren i F1 än.

“Jag har val både i Indycar och Formel 1 för 2017. Det har förts samtal med Manor om en race-sits och vi har även blivit kontaktade av ett annat F1-stall som är ganska intressant.”