Max Verstappen - Daniil Kvyat

Kvyat ”nedgraderas”, byter plats med Max Verstappen

Ingen missade väl att Red Bull i förra veckan bestämde sig för att byta plats på Daniil Kvyat och Max Verstappen. Kvyat åker ner i (lilla-)syster stallet Toro Rosso medan unge Verstappen får ta steget upp till Red Bull Racing.

Ändringen kom i kölvattnet av Kvyats incidenter under Rysslands GP, där han inte bara en gång, utan två gånger inom loppet av några sekunder körde på Sebastian Vettel som tvingades bryta loppet.
Kvyat och Vettel var involverade i en incident i första kurvan även loppet innan, den gången klarade sig båda dock och var dessutom på pallen. Så från att ha varit på pallen till att efter nästa lopp bli nedgraderad verkar väldigt hårt.

Och precis som man misstänker så ligger det mest troligt mycket mer bakom förarbytet än bara Kvyats incidenter med förre Red Bull Racing föraren Sebastian Vettel.

Först av allt så har det varit febril aktivitet bakom kulisserna för att säkra upp Max Verstappens tjänster för framtiden. Hur mycket den unge föraren än officiellt påstår att han inte funderat på alternativ till Red Bull, så har de andra garanterat försökt locka honom till sig. Enligt rykten så har ett av hans krav för en fortsättning varit en plats i Red Bull.
Att man väljer att flytta upp Max är med andra ord ingen konstig sak egentligen.

För det andra så har Kvyats säsong börjat ganska svagt, bortsett från pallplatsen i Kina. Kanske är det så att pressen har ökat på ryssen, både utifrån och från honom själv. Speciellt med tanke på att Verstappen har varit på väg upp och någon i sådana fall skulle behöva flytta på sig till nästa säsong.
Red Bull själva ser det inte som en nedgradering utan snarare ett sätt för Daniil att kunna återfå sitt självförtroende och ”rädda sin karriär”.

I do not see this as a demotion. – Helmut Marko

Tycka vad man vill om den förklaringen, jag köper den inte helt heller.
Men kanske ligger det något i det ändå. Toro Rosso är klart starka den här säsongen, det är (eller blir nu åtminstone) mindre press där och hur skönt hade det inte varit för Kvyat om han slog RBR förarna med Toro Rosso bilen.
Det är fler som tänker likadant, för bara dagar efter bytet så blev det klart med en ny sponsor för Toro Rosso. Men det kommer med två krav – Tost & Kvyat!

”Vi har varit bekanta med Daniil Kvyat under en lång tid och diskuterat ett möjligt partnerskap med Toro Rosso innan hans övergång till Red Bull,”  sa Belousov, en IT-entreprenör och riskkapitalist.
”Vi har också stor respekt för chefen för Toro Rosso, Franz Tost.
Red Bull är inriktade på den kommersiella sidan också, men Toro Rosso är ren racing. Jag är inte någon expert på Formel Ett, men enligt min mening är Kvyat mer bekväm i Toro Rosso.”

Det ska bli intressant att höra de första kommentarerna från Kvyat själv, hittills har det inte dykt upp några från hans sida. Red Bull släppte självklart en kortare intervju med Verstappen efter bytet och han gick ut med en video där han tackade alla i Toro Rosso.

Vad tycker ni om bytet, rättvist eller inte? Kommer Kvyat att höja sig i STR?