Senaste nyheter inför Europas Grand Prix

Det är mindre än en timme kvar till starten av Europas Grand Prix på Marina Circuit i Valencia. Men innan det är dags tar vi en titt på de senaste som hänt sedan kvalet igår.

Timo Glock startar inte dagens Europas GP

Timo Glock, som missade gårdagens kval, har fått rekommendationen att inte starta dagens race i Valencia.

Meddelande från stallet:
Efter de medicinska problem som förhindrade Timo Glock från att delta i gårdagens kval för Europas Grand Prix i Valencia, kan Marussia F1 Team bekräfta att Timo inte kan delta i dagens race.
Timo fick medicinsk vägledning  igår eftermiddag och hans symptom tyder på att han lider av en tarminfektion. Han har rekommenderats att det vore oklokt för honom att tävla med tanke på svårighetsgraden av klagomålen och att han bör fokusera istället på att återhämta sig.

Vettels RB8 olaglig igen?

Gårdagens kvalfält var bland det tätaste vi sett igen, åtminstone fram tills Sebastian Vettel kom ut i Q3 och gjorde sitt enda försök som, som även gav honom pole. Vettel slog närmaste konkurrenten, Lewis Hamilton, med fyra tiondelar, medan resten av fältet separerades av hundradelar mellan sig.
Röster höjdes i Valencia under gårdagskvällen om huruvida det nya golvet i RB8:an är laglig eller inte. Adrian Neweys nya skapelse ska enligt uppgift fungera som någon sorts dubbel-diffuser.
Återstår att se om Red Bull åker på ännu än protest från någon av de andra stallen eller en FIA undersökning.

Inget straff för Hamilton

Under Q3’s sista stunder hamnade Lewis Hamilton i vägen för Nico Rosberg som var på väg att starta sitt sista flygande försök. Rosberg var något förbannad efteråt, då man har en överenskommelse att inte köra för långsamt i sista delen av banan.
Men domarna bedömde det som att Hamilton hade inte kört för långsamt, han hade haft en snabbare sektor tid än Rosberg på varvet innan. Så Hamilton undvek straff och böter.

Däremot har Sergio Perez åkt på €5000 böter för att han var för långsam runt banan, d.v.s mellan Safety Car linjen vid depåutgången och Safety Car linjen vid depåingången.
Även Pastor Maldonado åkte på böter, €1400, för att ha kört för fort i depån under morgonträningen.