London GP presentation

London Grand Prix på väg till F1, igen. Ecclestone beredd att betala.

Det har funnits snack om det förut och nu verkar seriösa planer på ett Grand Prix på Londons gator vara igång igen.
Planerna var nästan klara några år sedan, men föll ihop på grund av kostnads frågor. Den här gången är Bernie Ecclestone beredd att betala för kalaset själv.

“Så som saker är, kanske vi skulle promota det och sätta upp pengar för det. Om vi fick ett ’okej’ och allt var bra, tror jag vi skulle kunna göra det. Tänk på vad det skulle göra för turismen. Det skulle vara fantastiskt – bra för London, bra för England och mycket bättre än OS.” – Bernie Ecclestone

Ett lopp i den brittiska huvudstaden skulle kosta runt en £35 miljoner (ca 400miljoner kronor), men skulle samtidigt ge en enorm global publik och annons möjligheter precis som det tänkte loppet i New Jersey.
Det finns redan önskemål och tidiga planer på att arrangera ett F1 lopp i och runt den nya Olympiska stadion som byggts för sommarens OS i London, men Bernie vill helst se ett lopp i centrala London.

På presskonferensen igår när planerna för ett F1 race genom Londons gator presenterades var bland andra Jenson Button och Lewis Hamilton närvarande. McLaren paret har varit med och gett input till det förslag på bana som Santander tagit fram med Populous och som även skapat en väldigt realistisk CGI-film till banan.

Hamilton var väldigt entusiastisk till det förslaget, mer så än sin stallkamrat trots att han förlorade 2-1 till Button i en bäst av tre ett-varv runt banan i simulator.

“Efter att ha varit nedsjunken i projektet, ha bidragit till att forma den här banan, känns den lika verklig för mig som vilken som helst jag har tävlat på,” sade Hamilton och fortsatte.

“Jenson och jag har jobbat i simulatorn för att ge användbar återkoppling för att informera bandesignen, så detta är mycket mer än nyckfullt tänkande högt. Jag måste säga att detta är en helt episk bana och skulle ge det mest fantastiska och fänslande Formel Ett loppet.
Ett grand prix här, i London, skulle vara det bästa i världen, den största händelsen, sensationellt. Om du lägger till en händelse av denna karaktär till Londons svindlande uppställning av idrottsevenemang i världsklass, skulle det säkert behöva äga titeln som den ultimata idrottsliga metropolen.”

Jenson var lite mer skeptisk över möjligheterna att anordna ett Grand Prix i en centrala delar av en miljonstads metropol som London.

“Personligen, gillar jag idén med att ha ett London Grand Prix? Ja, ju mer Grands Prix i Storbritannien desto bättre. Men jag är inte säker på var den skulle vara. Det pratades om att använda den olympiska stadion, vilket kan vara roligt.
Jag är inte säker på att man skulle kunna stänga London för ett Grand Prix, men det är en trevlig idé dock, en fantastisk hypotetisk bana att köra.”

Men även han gillade banan och höll med om att ett lopp i London skulle vara något speciellt:

“Layouten ser bra ut, men naturligtvis finns det mycket mer att göra än att bara ha en bra layout. Det har gjorts i andra städer, som Singapore, och naturligtvis Monaco är lite speciell eftersom den har funnits där i 70 år. Jag vet inte hur svårt det skulle vara att få till ett London Grand Prix, men allt vi vet är att det låter som en bra idé.

Silverstone är mycket speciell, men det skulle vara trevligt att ha en annan grand prix på vår tröskel. Självklart är London banan en fantastisk hypotetisk bana att köra, men det är lika tilltalande som den verkliga Silverstone-banan.”