Lewis Hamilton - Mercedes AMG F1 TEAm

Hamilton vinner Monacos GP efter snöpligt Red Bull misstag

Ännu en race-helg som Daniel Ricciardo troligtvis önskar aldrig hade hänt, andra på raken nu.
I Spanien gjorde stallets taktik att unge Max Verstappen cruisade till seger och denna gången hade man inte däcken klara när australiensaren kom in för att lägga på sina slicks. Den annars så glada killen med depåns bredaste leende var väldigt, väldigt sammanbiten efter loppet. Lyfte in på pokalen han fick, sprutade ingen champagne och ville inte ens kommentera loppet.

Dessto gladare var Lewis Hamilton som inte hade haft den bästa av helger och så när missade Q3 helt p.g.a tekniska bekymmer (igen).
Istället hade han en stark start på loppet, kom förbi stallkamraten Nico Rosberg tidigt och kunde sedan sköta om sina regndäck enda tills det var torrt på banan. När Red Bull sedan strulade i depån kunde han gå om Ricciardo och sedan bevaka sin ledning.
Vid ett tillfälle missade han lite in i chikanen efter tunneln och Daniel var så när på att göra en omkörning, med britten stängde dörren bryskt.

VM-ledande Rosberg hade en sämre söndag, bilen verkade inte alls fungera i regnet – tvärtemot stallkamraten Hamilton. När det väl torkat upp var hans fast bland andra bilar och i Monaco tar man sig ingenstans då, det är bara att se upp så man inte hamnar i muren.

Force Indias Sergio Perez gjorde ett fint race och kunde genom ett smart depånstopp gå om bl.a. Hulkenberg och Vettel till tredje platsen. Den höll mexikanen enda in i mål för en fin pallplats. Vettek flåsade i nacken en stund mot slutet men kunde inte kapitalisera på sina chanser, de få som fanns.

Dubbla poäng för McLaren-Honda igen. Jenson Button på en nionde och Fernando Alonso rundade av topp fem.

Det var en hel del avåkningar också. Båda Renault förarna försvann, Renault som allmänt hade en katastrofal helg i Monaco. Kimi Räikkönen försvann efter att han gjorde en miss in i Loew/Grand-Hotel hårnålen. Han blev av med sin framvinge som fastnade under bilen. Daniil Kvyat gjorde en alltför ivrig omkörningsförsök på Magnussen i Rascasse. I samma kurva körde även Marcus Ericsson och Felipe Nasr ihop senare, även där ett lite väl ivrigt omkörningsförsök av Marcus.
Och till så den unga supertalangen, Max Verstappen. En smäll under träningen, en smäll i kvalet och så en smäll i loppet – en grand-slam helt enkelt.

Pos. Förare Land Stall Tid Poäng
1 Lewis Hamilton GBR Mercedes 1:59:29.133 25
2 Daniel Ricciardo AUS Red Bull Racing +7.252 sek 18
3 Sergio Perez MEX Force India +13.825 sek 15
4 Sebastian Vettel GER Ferrari +15.846 sek 12
5 Fernando Alonso ESP Mclaren +85.076 sek 10
6 Nico Hulkenberg GER Force India +92.999 sek 8
7 Nico Rosberg GER Mercedes +93.290 sek 6
8 Carlos Sainz ESP Toro Rosso +1 varv 4
9 Jenson Button GBR Mclaren +1 varv 2
10 Felipe Massa BRA Williams +1 varv 1
11 Esteban Gutierrez MEX Haas +1 varv 0
12 Valtteri Bottas FIN Williams +1 varv 0
13 Romain Grosjean FRA Haas +2 varv 0
14 Pascal Wehrlein GER Manor +2 varv 0
15 Rio Haryanto INA Manor +4 varv 0
NC Marcus Ericsson SWE Sauber DNF 0
NC Felipe Nasr BRA Sauber DNF 0
NC Max Verstappen NED Red Bull Racing DNF 0
NC Kevin Magnussen DEN Renault DNF 0
NC Daniil Kvyat RUS Toro Rosso DNF 0
NC Kimi Räikkönen FIN Ferrari DNF 0
NC Jolyon Palmer GBR Renault DNF 0