Cadillac F1 car

GM-Cadillac blir sjunde motorleverantören i F1

Idag bröt nyheten ut att GM lämnat in en ansökan om att bli motorleverantör i F1 från 2028, under varumärket Cadillac. De kommer alltså att producera motorer till Formel 1 enligt det nya power unit reglementet som introduceras 2026.

Tillverkaren bekräftade också att den endast är beredd att gå in i F1som leverantör för det nya teamet som Andretti Global har ansökt om. Andrettis planerade F1-team godkändes av FIA förra månaden men har ännu inte kommit överens om kommersiella villkor med Formel 1’s.

”Vi är glada över att vår nya Andretti Cadillac F1 kommer att drivas av en GM-motor,” säger GM:s ordförande Mark Reuss. ”Med vår djupa ingenjörs- och racingexpertis är vi övertygade om att vi kommer att utveckla en framgångsrik power unit för serien och positionera Andretti Cadillac som ett riktigt tillverkarstall.”

GM:s ankomst kommer att öka antalet power-unit tillverkare som deltar i F1 till sju. De kommer att tävla mot Ferrari, Mercedes, Honda, Audi, Renault och Red Bull-Ford.

”Vi kommer att köra med de allra bästa, på den högsta nivån, med passion och integritet som kommer att hjälpa till att lyfta sporten förracingfans runt om i världen,” tillade Reuss.

Den amerikanska tillverkaren gjorde tillkännagivandet inför Las Vegas Grand Prix, som är det senaste tillskottet i F1:s kalender och den tredje omgången som äger rum i USA i år.

Reuss betonade att GM är ”engagerade i att samarbeta med Andretti för att tävla i F1.”

”Samarbetet mellan Andretti-Cadillac sammanför två unika företag byggda för racing, båda med långa framgångar inom motorsport globalt.”

FIA-presidenten Mohammed Ben Sulayem välkomnade också nyheten. ”Detta är ett ytterligare stöd för FIA:s PU-regler”, skrev han på sociala medier. ”Närvaron av ikoniska amerikanska varumärken Andretti och GM är bra för sporten.”

Källa: Cadillac Media