FIAs preliminära lista på stall och förare 2012 – 9? lediga förarplatser

Igår, onsdag, släppte FIA den första listan på deltagande stall och dess respektive förare för Formel 1 säsongen 2012.
De stora stallen, RBR – McLaren – Ferrari -Mercedes, har haft klart med sina förare sedan tidigare. Lotus (Renault) gjorde klart med Kimi Räikkönen i tisdags medan Vitaly Petrov, som har kontrakt för nästan säsong, inte längre finns med på  FIAs lista. En annan förare som saknas är HRT’s nyligen signade Pedro de la Rosa, det kan dock komma en uppdaterad lista imorgon, det är inte första gången FIA släpper en -entry list- som inte är uppdaterad.

Stallen helt utan förare är Toro Rosso, Force India och Williams. För att ta de tre stallen i tur och ordning så har Toro Rosso ett överflöd av förare att välja mellan. Båda årets förare Alguersuari och Buemi kan bli kvar även om ingen direkt imponerat. Red Bull vill gärna se Daniel Ricciardo få en plats någonstans och andra nya stjärnskottet Jean-Eric Vergne imponerade så pass under Young Driver testerna att Red Bull gärna även ser honom i fältet nästa säsong, helst i en STR.

För Force Indias del känns det mer eller mindre klart, Di Resta kommer att vara kvar i stallet och han kommer f årets reserv Nico Hülkenberg som sin stallkamrat, vilket kommer att lämna Adrian Sutil utanför.
Sutil har ryktats till Williams, men att behålla Rubens Barrichello eller ta in finska Valtteri Bottas är ett billigare alternativ.

Andra sätet i Williams tillhör än så länge förre GP2 mästaren Pastor Maldonado, men den är allt annat än säker. Maldonados sponsorpengar,  från det statligt ägda PSVA, kan komma att dras in efter att ledande politiker som var med och skrev sponsoravtalet utreds för bland annat avtalet. Det skulle öppna för Sutil alternativt Barrichello, men det kan också bli så att Petrov som kan lämna Renault kan locka Williams med ryska sponsorpengar och en växande marknad.
Lämnar Petrov Renault så är Romain Grosjean främsta kandidaten som hans ersättare, om stallet nu vågar satsa och ge honom en ny chans. Bruno Senna visade stundtals bra fart under sina få race med stallet, och var enligt mig bättre än Petrov mer än sällan. Det skulle vara tråkigt att se Senna gå, igen.

Några saker har däremot fastställts i denna inträdeslista, nämligen teamnamnen. Team Lotus har blivit Caterham F1 Team (Caterham Renault) medan Lotus Renault GP helt enkelt blir Lotus F1 Team (Lotus Renault). Force India får ett tillägg i form av nya huvudsponsorn Sahara, och en annan försvinner när Virgin kort och gott numera är Marussia F1 Team.
Sist och faktiskt minst så ändras Williams konstruktörsnamn från Williams Cosworth till Williams Renault, vilket lämnar Marussia som enda stallet med Cosworth motorer.

RaceBanaDatum
TEST 1Circuito Permanente de Jerez28-31 Januari
TEST 2Bahrain International Circuit19-22 Februari
TEST 3Bahrain International Circuit27 Feb. – 2 Mars
Australiens GPAlbert Park, Melbourne14-16 MarsKöp Biljetter
Malaysias GPSepang International Circuit, Kuala Lumpur28-30 MarsKöp Biljetter
Bahrains GPBahrain International Circuit, Sakhir4-6 AprilKöp Biljetter
Kinas GPShanghai International Circuit18-20 AprilKöp Biljetter
Spaniens GPCircuit de Catalunya, Barcelona9-11 MajKöp Biljetter
Monacos GPCircuit de Monaco, Monte Carlo24-25 MajKöp Biljetter
Kanadas GPCircuit Gilles-Villeneuve, Montreal06-08 JuniKöp Biljetter
Österrikes GPRed Bull Ring20-22 JuniKöp Biljetter
Storbritanniens GPSilverstone4-6 JuliKöp Biljetter
Tysklands GPHockenheim18-20 JuliKöp Biljetter
Ungerns GPHungaroring, Budapest25-27 JuliKöp Biljetter
Belgiens GPCircuit de Spa-Francorchamps22-24 AugustiKöp Biljetter
Italiens GPAutodromo di Monza5-7 SeptemberKöp Biljetter
Singapores GPMarina Bay Street Circuit, Singapore19-21 SeptemberKöp Biljetter
Japans GPSuzuka3-5 OktoberKöp Biljetter
Rysslands GPSocchi10-12 OktoberKöp Biljetter
U.S.A’s GPCircuit of the Americas, Austin31 Okt – 2 NovemberKöp Biljetter
Brasiliens GPInterlagos, São Paulo7-9 NovemberKöp Biljetter
Abu Dhabis GPYas Marina21-23 NovemberKöp Biljetter