F1 | Vi vänder blickarna från Melbourne mot Malaysias Grand Prix

Ett underbart spännande lopp i Melbourne igår, kan ha varit bland de bättre på några år. Inget går upp emot avslutning i Sao Paolo 2007 eller 2008 för den delen, men absolut i topp 5.
Jenson Button tog en underbar seger för McLaren och främst av allt för sig själv. McLaren kunde gjort en Ferrari och fått 1 – 2, men Hamilton gjorde lite överaskande ett andra stopp just när han tog ikapp Robert Kubica. Britten var väldigt irriterad över strategi valet, men erkände samtidigt att så är racing och valen kan inte alltid gå som man tänkt, han har all tilltro i sitt gäng som normalt sätter allt klockrent.

Sebastian Vettel, F1 fältets mest otursamma förare?, hade seger som i en liten ask, igen. och igen gick något sönder på bilen. Officiell anledning var denna gång en hjulmutter som ska ha lossnat och skadat omgivningen vid hjulet, och lsutligen bromsarna. Förra gången var det ett tändstift, som gjorde att RB6 bilen tappade kraft. Är det en tysk förbannelse eller bara ett sammanträffande att banans två mest otursförföljda förare, Seb Vettel & Adrian Sutil,  är tyskar.?

Dagens överraskning var helt klart Robert Kubica, som lyckades hålla sig kvar i toppen och ta andra platsen. Eller var det en överaskning för Robert som berättade under presskonferensen att; ”Jag tror efter två tester, ringde jag min vän och sa ’jag tror att jag kanske kan komma på pallen i Australien’. Det var två månader sen.

Ferrari tog sig i mål trea och fyra, i omvänd ordning mot Bahrain. Nico Rosberg slog sin mycket mer rutinerade stallkamrat än en gång, även om Schumi hade en hel del otur idag. Först slog han ihop med Fernando Alonso i början, som visserligen snurrade runt, hamnade sist och ändå blev fyra. Men Schumacher blev även uppehållen under sitt depåstopp, med däck som inte var färdiga att monteras på bilen och förlora dyrbara sekunder.

Vi kan nog tacka den blöta banan för mycket av gårdagens action. Det brukar hända mycket på Albert Park, men att det hade regnat innan loppet gjorde nog förhållandena ännu bättre, för showen och oss som tittar.
Näst på kalendern väntar Kuala Lumpur och Malaysias Grand Prix, där vi troligtvis kan vänta liknande om inte värre förhållanden. Förra året fick man avbryta loppet efter 30 varv och bara halva poäng delades ut. Ledare vid tillfället var Jenson Button, före Nick Heidfeld, Timo Glock och Jarno Trulli. Som det ser ut just nu i väder prognoserna, är det åskstorm och regn som är på menyn.

Imorgon är det dags för ett nytt avsnitt av Inside Grand Prix, med allt det goda inför Malaysias Grand Prix.