Daniil Kvyat - Toro Rosso

Kvyat presenterad som Toro Rosso racer 2014

F1 världen fick en överraskning denna vecka när Toro Rosso tillkännagav Daniil Kvyat, en rysk tonåring, som Daniel Ricciardos ersättare 2014. Det rapporterades i måndags att Red Bull junioren Kvyat hade studsat längst fram i kön, trots att Antonio Felix da Costa hade varit favorit till platsen, tack vare en grupp ryska sponsorer.

Italienska Italiaracing sa att en av dem är SMP, en rysk grupp.

Toro Rosso bossen Franz Tost har tidigare sagt att Rom-baserade Kvyat, som är den första föraren att ta steget till F1 från GP3, var för ung för 2014. “Jag tycker att formel ett förare vanligtvis borde vara minst 20 eller 21,” har han sagt. Men nu inssiterar Tost att Kvyat är ”väldigt talangfull” efter att ha ”imponerat” Faenza stallet under sitt F1-test på Silverstone tidigare i år.

Portugisen da Costa å andra sidan skrev på Twitter att Red Bulls beslut ”gjorde ont”, men insisterade att ”det är inte över”. 22-åringen har stundtals haft problem i Formula Renault 3.5 serien, medan Dr Helmut Marko insisterar att Kvyat har blomstrat i sin utveckling.

Rysska Kvyat är fortfarande med och slåss om årets GP3-titel, och Red Bulls Marko sa på österikiska TV-kanalen Servus att han har frodats i F3. “Vad vi än har stoppat honom i, har han presterat på direkten,” sa Marko sent på måndag. Marko förnekade att det faktum att Ryssland kommer att ordna sitt första grand prix i år hade influerat beslutet, till skillnad från Saubers ryska tonåring Sergey Sirotkin.
“Vad han visade under F1-testerna var anmärkningsvärt,” insisterade Marko. “Om en ung förare visar sådan talang, passion och stark arbetsvilja, ger vi honom en chans.”

Och reportern för den tyska tidningen Bild, Frank Schneider, tillade: “Det är fullt möjligt att Toro Rosso kan få sig en ny sponsor eller två”.

(GMM)