F1: Jenson Button till Vodafone McLaren Mercedes

Jenson Button byter Mercedes stall och ansluter till McLaren som Lewis Hamiltons stallkamrat. Det är första gången världsmästarna från de två påföljande åren startar året i samma stall.

Från Vodafone McLarens Mercedes pressrelease:

Jenson Button
2009 Formel 1 Världsmästare
Vodafone McLaren Mercedes bil #1

”Det är alltid ett svårt beslut att lämna ett stall du varit med så länge. Men livet handlar om förändringar, och viktigast av allt, att utmana sig själv. Så, trots att jag vann Världsmästerskapet med Brawn GP förra året, och jag kommer aldrig glömma det, men jag har hållt fast vid att sätta nya utmaningar för mig själv.

Det är därför jag valt att gå till Vodafone McLaren Mercedes. Men kan inte hjälpa att påverkas av det här stallets fenomenala historia. McLaren är en av de stora inom världs sport, och deras bedrifter och lista av mästare är som en presentation av Vem som är Vem i Formel 1 – Emerson Fittipaldi, James Hunt, Nikki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen och självklart min nya stallkamrat Lewis Hamilton. Jag har följt McLaren stallet ända sedan jag var en liten pojke, och det känns otroligt att vara en del av det.

När jag besökte McLaren Technology Centre tidigare denna månad, så det var inte bara de tekniska resurserna och den otroliga standarden av kunskap som imponerade. Nej, jag var lika slagen av ambitionen, motivationen och vinnar-instinkten som finns i alla där. Och sedan finns stallet episka historia, om vi säger såhär, trofé hyllan verkar spänna flera mil.

Från ett personligt perspektiv, är det väldigt kul att bli stallkamrat med en annan Brittisk Världsmästare. Lewis har uppnått väldigt stor succé under en kort tid, och han är en väldigt talangfull förare som har förtjänat alla Formel 1 förares respekt. Jag tror det finns massor vi kan lära från varandra, och jag ser verkligen framemot att sätta vår sammansatta kunskap till användning för att föra stallet och utvecklingen framåt.

Jag tycker också det är fantastiskt att vi kommer bilda en hel brittisk uppställning. Jag vet att vi båda bär flagga med stolthet, och jag hoppas innerligt att vi kan göra hela Storbritannien, så väl som Vodafone McLaren Mercedes fans runt om i världen stolta. Inget betyder mer för mig än att representera mitt land och jag ser verkligen framemot att vi båda kan måla Formel 1 banorna röda, vita och blåa under många år.
Medan jag inser att det är väldigt mycket hårt jobb som väntar, är jag säker på att Vodafone McLaren Mercedes kommer kunna leverera där det behövs, på banan. Jag ser redan framemot att börja jobba med ingenjörerna på McLaren Technology Centre när vi börjar våra förberedelser för säsongen 2010, och försvara mitt världsmästerskap. Det här stallet tävlar för att vinna, och jag ser framemot att vara en del av det.

Sist men långt ifrån minst, vill jag säga att säsongen 2009 kommer alltid vara ett speciellt minne för mig, och jag är helt säker på att alla på Brawn GP som som jobbade hårt för att uppnå vår VärldsMästerskap succé känner precis likadant. Lika mycket vill jag tacka personalen på Mercedes-Benz High Performance Engines, utan vilka vi aldrig hade varit så konkurrenskraftiga som vi var. Jag är väldigt glad att jag fortfarande kommer använda deras motorer 2010 och framåt.

Så jag önskar alla mina gamla Brawn GP kamrater väl i deras nya Mercedes Grand Prix äventyr, precis som jag hoppas du önskar mig väl i mina nya äventyr med Vodafone McLaren Mercedes.

Lewis Hamilton
2008 Formel 1 Världsmästare
Vodafone McLaren Mercedes bil #2

Det är fantastiska nyheter att Jenson valt att komma till Vodafone McLaren Mercedes, och jag ser framemot att jobba med honom och våra ingenjörer, för att se till att vi startar 2010 säsongen med en bil som är konkurrenskraftig nog att vinna Världsmästerskapet. Men jag vill önska min stallkamrat från 2008-2009 och en god vän, Heikki Kovalainen – en av de snällaste människor jag  någonsin träffat, all lycka i framtiden.

Jag känner redan Jenson och vi kommer överens väldigt bra. Vi vill båda att vårt stall ska lyckas. Även om vi kommer pressa varandra hårt, är jag säker på att vi väldigt snabbt kommer igång med ett fint arbetsförhållande. Han är en exceptionell förare, väldigt kontrollerad och smidig, och han har ett väldigt djup kunskap och erfarenhet. Jag tror vi kommer komplettera varandra väldigt väl, och vår samarbete kommer göra stallet starkare. Jag är också glad att få tävla jämsides med en annan Brittisk Världsmästare, och jag tror vi kan göra Vodafone McLaren Mercedes till det bästa stallet i fältet.

Jag är säker på att Jenson redan börjat uppskatta vår teams unika kultur och speciella familjeatmosfär som gör det till en så otrolig plats att leva och jobba på. Vi är verkligen som en stor familj, och jag är säker på att Jenson kommer känna värmen i välkomnandet från dag ett.

Självklart, som brittisk förare, är jag också förtjust att vi kommer bära Storbritanniens flagga, och jag tror dagens tillkännagivande är fantastiska nyheter för alla Brittisk sport fans. Jag hoppas de kommer ge oss all deras support när säsongen startar nästa Mars. Jag ser redan framemot Silverstone, det kommer bli enormt!

Ser vi framåt, tycker jag resultaten från andra hälften av 2009 talar för sig själv, och jag är säker på att vi kan bära det momentum genom vintern och till nästa säsong. Jag har följt utvecklingen av 2010 bilen, Mp4-25, och jag tror det kommer bli en riktigt bra bil som kommer ge oss båda möjligheten att slåss för vinster.

Martin Whitmarsh
Team chef, Vodafone McLaren Mercedes

Alla på Vodafone McLaren Mercedes är mycket glada att kunna välkomna Jenson Button till vårat stall. Det har alltid varit vår policy att anställa de bästa möjliga förarna, och  Jenson och Lewis  känner vi att vi inte bara har det snabbaste paret på 2010 fältet, men också det mest kompletta, professionella och dedikerade förarna i Formel 1.

Vidare, är vi säkra på att vi kan med lyckat resultat balansera och utnyttja Jensons och Lewis kompletterande skicklighet. Våra ingenjörer ser framemot att arbeta med Jenson och jag är övertygad att en så stark och dynamisk förar-uppställning kommer göra oss än mer komplett och konkurrenskraftig operation. Nu måste vi förse Jenson och Lewis med en race-vinnande bil.

Jag vill poängtera att Jensons beslut att komma till oss inte var motiverat av pengar. Vi kommer inte betala honom mer än vad han kunde fått hos andra, och det faktum visar inte bara på Jensons tro i Vodafone McLaren Mercedes men också hans önskan och ambition att bygga på de fenomenala resultat han uppnådde under säsongen 2009.

Jag vill också tacka Heikki Kovalainen för hans osjälviska insatser under de senaste två åren. Förutom att vara väldigt snabb, var och kommer Heikki vara en karaktär som vi alla kommer sakna enormt. Det behöver inte en sägas att vi önskar honom all lycka för nästa säsong och skulle vara väldigt glada att få se honom säkra en plats för 2010.

Vi är ambitiösa, vi är motiverade och hungrigare än någonsin. Vi gör ingen hemlighet av vår ambition för nästa år, Vodafone McLaren Mercedes vill vinna båda Världsmästerskapen, och med Jenson och Lewis tror vi att vi är bättre utrustade än något annat stall i pitlane för att åstadkomma just det.