Alonso sjua i Indy500 kvalet och vidare till Fast Nine Shooutout

Fernando Alonso var sjunde snabbast i lördagens kval till Indy 500.
Det betyder att han är med i söndagens Fast Nine Shootout och slåss om pole och $100 000.

Hans sjunde plats var inte i något dåligt sällskap heller. Även om man inte följer Indycar till vardags har man nog hört ett och annat av namnen på listan nedan.
Fyra av nio bilar var dessutom Andretti Autosport bilar, Alonsos ”stallkamrater”.

Topp nio i lördagens första kval.
1. 2:36.2036 – Ed Carpenter
2. 2:36.2621 – Takuma Sato
3. 2:36.2621 – Scott Dixon
4. 2:36.3822 – Jr Hildebrand
5. 2:36.4208 – Alex Rossi
6. 2:36.4208 – Will Power
7. 2:36.4985 – Fernando Alonso
8. 2:36.5170 – Tony Kanaan
9. 2:36.5737 – Marco Andretti

Alonso hoppar över Monaco, ska köra Indy500 istället

Logo: McLaren Honda

Vilken nyhetsbomb den här onsdagen!
McLaren meddelar att Fernando Alonso kommer att stå över Monacos GP i slutet på maj, för att istället delta i klassiska Indy500 i Indycar serien.

Det är McLaren själva som ställer upp med en bil för Alonso, i samarbete med sin motorleverantör Honda och Andretti Autosport.

Indy 500
Indy 500

After an absence of 38 years, McLaren is to return to the Indianapolis 500 next month, using Honda engines.

Fernando Alonso

“Jag är oerhört glad över att jag ska vara med och köra i årets Indy 500, med McLaren, Honda och Andretti Autosport . Indy 500 är ett av de mest kända loppen i den globala motorsportkalendern, tillsammans med Le Mans 24H och Monacos GP. Det är såklart synd att jag missar Monacos GP, men det är också det enda loppet jag kommer att missa.”

“Jag har aldrig kört en Indycar förut eller kört på en super-speedway, men jag är säker på att jag kommer in i det snabbt. Det kommer att vara en brant inlärningskurva, jag åker till Indianapolis direkt efter Spaniens GP för att träna på Indy med vår McLaren-Honda-Andretti bil från 15:e maj.”

“Jag har vunnit Monacos Grand Prix två gånger och det är en av mina ambitioner att vinna Trippel Kronan (Monacos GP, Indianapolis 500 och Le Mans 24 Hours). Bara en förare i historien har gjort det: Graham Hill. Det är en tuff utmaning, men jag är redo för det. Jag vet inte när jag kommer att kunna köra Le Mans, men tanken är att göra det en dag. Jag är bra 35, jag har mycket tid för det.”

Mark Miles – Chief Executive Officer, IndyCar:

“Hela Indycar samhället – tävlanden, fans, media, alla – är glada och entusiastiska inför tanken på att en lysande förare som Fernando ska göra sin debut i vår serie. Än bättre, han kommer att göra sin debut i det största loppet för året, det världskända Ind 500.
Och vilken bil kommer Fernando att köra? Just det: en Honda-driven Andretti Autosport bil – samma paket som vann förra årets race. Kan historien upprepa sig? Konstigare saker har hänt.”

“Men, vare sig Fernando vinner i år eller inte, är jag entusiastisk över att McLaren återvänder till Indianapolis. Tre gånger under 1970-talet var det en förare bakom ratten på en McLaren som vann Indy 500 – en vinst för Mark Donohue och två vinster för Johnny Rutherford. Och jag är säker på att Johnny kommer att vara tillbaka på the Brickyard i år igen för att heja på sitt gamla stall.”

Indycar-föraren Justin Wilson har avlidit

In memorium justin Wilson

Väldigt, väldigt tråkiga nyheter från USA under natten. Den brittiska Indycar-föraren Justin Wilson har avlidit, av skador han ådrog sig under helgens lopp på Pocono Raceway.

Det var med 20 varv kvar (180 av 200) under söndagens lopp om Wilson träffades av delar från ledarbilen som hade kört in i väggen bara sekunder innan. Wilson slogs medvetslös och bilen styrde rakt in i innerväggen på den ovala banan i Pocono, inte helt olikt det som hände Felipe Massa 2009 på Hungaroring.

Väldigt tråkiga nyheter som sagt och vi hoppas att vi har fått nog av dödsfall inom motorracingen och framför allt formelracingen för en bra tid framövern!
(aldrig mer såklart, men det är kanske än önskedröm…)