Renault Sport R.S. 2027 Vision

R.S. 2027 Vision , F1 konceptbilen från Renault Sport

Renault Sport har presenterat en konceptbil med sin vision för framtidens Formel 1, R.S 2027.
De följer i samma spår som Ferrari och McLaren, som tidigare släppt liknande bilder konceptbilar.

Renaults vision i bygger i korthet på ett mer förar-centrerat mästerskap. Denna skulle innehålla en transparent cockpit och hjälm, som skulle tillåta åskådarna att se föraren i stundens hetta. Hjulen skulle ha aktiv LED-belysning och rörliga aerodynamiska delar som exempelvis bilens aktiva vinge.

Mer interaktion mellan bilarna och större anknytning till åskådarna. Bland annat ska fansen få tillgång till telemetri från deras favoritförare.

Det låter kanske lite science-fiction alltihop, men inte helt omöjligt. Några av de sista sakerna är redan på gång från de nya ägarna Liberty Media.
Man försöker öppna upp depån, garagen m.m för fansen på olika sätt. Exempelvis lättade man på videofilmnings förbudet som funnits på plats för förarna och stallen. Fler sådana åtgärdar är garanterat att vänta, då man vill göra sporten mer åskådarvänlig.

Det har även varit prat om just telemetri-data från bilarna. Allt detta finns tillgängligt, men det gäller att dels övertyga stallen om att dela med sig av den (vissa har gjort detta i egna försök på sina webbplatser) och för det andra måste man hitta ett bra sätt att leverera det till oss fans.

Renaults vision:

– Ett mer förar-centrerat mästerskap med förarna som hjärtat av sporten, såsom illustreras av en transparent cockpit och en transparent hjälm som tillåter fansen att se förarna i action.

– En mer spektakulär show, med aktiv LED-belysning i hjulen och rörliga aerodynamiska delar såsom bilens aktiva vingar.

– Säkrare racing tack vare ett autonomt läge som kan aktiveras i händelse av en olycka, tillsammans med en ultra-resistent polykarbonat cockpit för att skydda mot kollisioner.

– Mer omfattande samverkan mellan bilar och större koppling med åskådarna. Fans kommer att kunna se telemetridata från deras favoritförare till exempel.

– Ultra-högpresterande racing som drar nytta av Groupe Renaults expertis inom fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning och batterier med hög energi.

– Ett ännu mer miljö-respekterande form av Formel 1, med halverad kapacitet i bränsletanken inom loppet av 10 år, plus ett full-elektriskt läge för användning längs depån.

– R.S. 2027 Vision har också de C-formade signatur-belysningen som har blivit ett välbekant kännetecken för Renaults vägfordon.

Tidigare konceptbilar från Ferrari och McLaren

Läs mer om R.S. 2027 Vision
Läs mer om McLarens MP4-X
Läs mer om Ferraris F1 koncept