Bernie Ecclestone

F1-styrelse medger Ecclestones styre ”över”

Rättegången har bara börjat, men F1’s styrelse har redan medgett att Bernie Ecclestones styre är slut.

Bankmannen han påstås ha betalat av, Gerhard Gribkowsky, sitter redan i fängelse för att ha tagit emot de $44 miljoner och en brittisk domare har också deklarerat att sportens 83-åriga VD betalat en muta.

Ändå verkade Ecclestone försvar att få ett uppsving i veckan när det framkom att tyska åklagare medgett att den diminutiva britten var faktiskt utpressad av Gribkowsky.
F1 affärsjournalisten Christian Sylt skriver i Forbes, och citerar från åtalet, att Gribkowsky satte ”press” på Ecclestone genom att ”antyda upprepade gånger” att Ecclestone hade kontroll över familjens stiftelse.

Ecclestone påstår att han betalde $44 miljoner endast på grund av att Gribkowsky ”nosade” i hans personliga skatteaffärer. ”Det ser ut att vara ett skolexempel på utpressning”, sa Sylt.

Hur som helst, när rättegången börjar i Munchen på torsdag, ser det oroande ut för Ecclestone.
I The Times skriver Kevin Eason att Ecclestone kan undvika fängelse genom att acceptera att han är skyldig och betala en hiskelig summa av $400 miljoner.

Trots det är Ecclestone era ”över”, citerade Eason en källa nära F1’s ägare CVC och styrelse.
Rapporten sa att styrelsen har fått rådet från en advokatbyrå i London att inte låta Ecclestone vara chef efter att an domare kallat honom ”lögnaktig och opålitlig”.

Källan förklarade: ”Sanningen är att hans (Ecclestones) styre har varit över ett tag, men Bernie har tillåtits att fortsätta vara ansiktet utåt för sporten tills detta juridiska råd, vilket var förödande.”

Källa: GMM