Bernie Ecclestone

Ecclestone betalade mutor till F1 stallchefer

Bernie Ecclestones långa styre i toppen av Formel Ett kan ta slut på grund av en påstådd muta på flera miljoner till fängslade tyska bankmannen Gerhard Gribkowsky. Medan omständigheterna kring betalningen undersöks den här veckan i högsta domstolen i London, har det framkommit att fler betalningar . som beskrivs som mutor – betaldes av Ecclestone till välkända stallchefer flera år sedan.

Rättegången hörde på torsdag att Eddie Jordan, nu expert på BBC, fyrdubbla världsmästaren Alain Prost, och förre Arrows chefen Tom Walkinshaw – alla f.d. F1 stallchefer – fick $10 miljoner för att skriva på Concorde Avtalet 1998. Pengar betalades ut direkt från Ecclestones Bambino stiftelse till chefernas personliga bankkonton, inte deras respektive F1 stall.
”De fick betalt för att se till att deras stall skrev på. Stämmer detta?” frågade advokaten för det tyska mediebolaget Constantin F1 bossen i rättegången. ”Ja”, instämde Ecclestone.

Det framkom även under torsdagen att även om Ecclestone hävdar att han endast betalade Gribkowsky eftersom ha hotade med att tipsa brittiska skattemyndigheten, kände sig Gribkowsky fysiskt hotad av den nu 83-åriga F1 chefen. Constantins advokat sa att Gribkowsy kände att han var ”under någon sorts fysiskt hot” från Ecclestone och hade även konsulterat polisen i München.

Samtidigt, i ett annat fall där F1’s förflutna dras upp 2013, påstår förre Ferrari stallmanager Nigel Stepney i veckan att det italienska stallet medvetet fuskade för att vinna premiär grand prixet 2007. Britten som var en ledande figur i den ökande ”spygate”-skandalen samma år, sa till Racecar Engineering att bilen som Kimi Räikkönen vann med hade en illegal rörligt golv.
”Jag vill försöka vinna på rättvisa grunder, men när jag var där höll jag inte med om något som pågick inom Ferrari,” avslöjade Stepney, som nu driver sportbils stallet JRM Racing.

(GMM)