KinasGP: Samma topp grupp, McLaren överaskar.

Efter fredagens båda träningspass så låg båda BrawnGP bilarna i top tre, precis som det brukar se ut denna säsong. Nico Rosberg, kungen från de två tidigare tävlingarnas träningspass, klämde in sig på en andra plats. Han var också den ende bil som kunde matcha tiderna av Brawn bilarna.
Nästa grupp bestog av RedBulls, S. Vettel och M. Webber, J. Trulli i Toyota och den andra Williams F1 bilen.

Förutom Red Bull bilarna på fjärde och femte var det ”diffuser” bilarna som än en gång var i top. Det av gjordes tidigare i veckan att Williams, Toyota och Brawns design av diffusern var helt laglig. Vilket bäddar för att flera stall kommer följa efter nu och skapa sin egna versioner. Renault sa tidigare i veckan att de hade en version klar att köras i helgen, om den finns installerad på bilen vet vi inte just nu. McLaren däremot har kommit med en modifierad version av deras diffuser som en ny framvinge, som både Lewis och Heikki körde med i ndra träningen.
Första passet tidigt imorse svensk tid toppas av Hamilton, med Kovalainen på fjärde. Även om Hamilton körde snabbare i andra passet låg han bara på 13:e plats. Heikki tappade också men låg före Lewis på en nionde plats.

För Ferrari verkar det inte fungera denna helg heller. Det är å andra sidan så det blir, när man satsar fullt på VM en säsong och skjuter på utvecklingen av nya bilen till senare. Det märks tydligt att de stall som ligger längst fram är de som började utveckla sin bil tidigt förra säsongen. Bland dessa just Williams, Brawn, dels Toyota. Så om alla deras framgång denna säsong sitter i en diffuser bak på bilen som styr luftflödet och ökar greppet baktill, det är frågan. Det är nog snarare att de utvecklat bilen under längre tid, tillsammand med denna del. Både McLaren och Ferrari var så fullt koncentrerade på att vinna vm förra året att de naturligt nu får se sig omkörda, iallafall för första delen av säsongen. Jag har inga som helst frågetecken om att de kommer komma tillbaka, och det starkt, men det kommer nog dröja en två, tre kanske fyra tävlingar till.

Kom ihåg att följa kvalet LIVEf1start.se imorgon, ifall ni inte har möjlighet att se det på tv.