Gatubana i Rom?

Italiens huvudstad kan blir nästa plats att hålla ett gatulopp, eller street race.
Det är förra Formel Två föraren och SuperBike promotorn Maurizio Flammini som än en gång försöker skaka liv i idéen. Sist det begav sig var 1984, då dock inte som ett street race.

Flammini har lämnat ett förslag till borgmästaren av Rom, som enligt uppgifter till Reuters ska ha gillat idéen och sagt att det skulle kunna vara möjligt att anordna. Enligt planeringarna skulle tävlingen köras i Esposizione Universale Roma (EUR) delen av staden. För att ett förslag ska kunna lämnas till FIA måste dock det nationella motorsport förbundet först godkänna det. Detta skulle kunna betyda att det anrika loppet på Monza droppas till fördel för ett GP i Rom. Presidenten för det Italienska Motorsport förbundet,Enrico Gelpi, har dock i ett uttalande hyllat det klassiska loppet och sagt att en tävling i Rom inte får störa eller krocka med Monza. Den är viktig både för motorsporten och för landet.

När man skulle kunna starta en tävling i Rom är inte sagt, även om Flammini gärna skulle se tävlingen med redan till 2011. Om detta är möjligt känns dock tveksamt, främst med tanke på att F1 bossen Bernie Ecclestone jobbar hårt för att få in SydKorea i kalendern till 2010 och Indien till 2011. Han vill även få F1 cirkusen till Ryssland och har mycket press på sig från tillverkare och sponsorer att få tillbaka F1 till Nordamerika.

På dagens kalender är Spanien det enda landet med 2 tävlingar, Valencia och Barcelona. Tyskland och Japan har gått med på att köra varannat år.
Det har de senaste åren även varit tal om gatulopp i Paris och London, men några konkreta planer på dessa finns idag inte.