F1 2010: Brawn GP byter skepnad till Mercedes GP.

Mercedes GP
Mercedes GP 2010

Igår eftermiddag blev det klart att Mercedes köper 75.1% av Brawn GP stallet, och blir därmed omdöpt kommande säsong till Mercedes GP.

Mercedes kommer tävla i F1 världsmästerskapet nästa är med sitt eget fabriksstall” chef för Mercedes, Dr Dieter Zetsche.

Uppdelning av övertagandet blir att Daimler äger 45.1% av de 75.1% man tar äver, och deras samarbetspartner Aabar Investments äger 30%. Aabar är den största aktie ägaren i Daimler AG med 9.1%.

Mercedes samarbete med McLaren har gjorts om, men även förnyats och man kommer att leverera motorer till McLaren fram till 2015, och möjligtvis bortom det.

Jag vill tacka McLaren för ett framgångsrikt samarbete över det senaste ett och ett halvt decennium. Till bådas fördel kommer vi fortsätta vårt samarbete i framtiden. Vi kommer att vara rivaler på banan, men av banan kommer vi samarbeta med McLaren och andra stall för att skapa den bästa produkten för åskådare runt om i världen.” Dr. Dieter Zetsche.

Mercedes bossen Norbert Haug,Vice-President Mercedes-Benz Motorsport, hade följande att säga om McLaren samarbetet:
Vi ser tillbaka på 15 framgångsrika år av samarbete med McLaren, under den tiden vann vi fyra världsmästerskaps titlar och slutade på andra plats 10 gånger i förar och konstruktörs tabellen. Sedan första vinsten 1997 i Australiens GP, har den moderna Silver Arrow uppnått totalt 60 vinster i 223 lopp för att säkra att vår symbol, stjärnan, står för den största framgången i Formel 1. Vi tackar vår partner och fortsätter att arbeta med McLaren i ett otumordentligt samarbete.

Vilka som kommer köra för stallet avslöjades inte under presskonferensen. Men det snackas mycket om en hel tysk uppställning. Vi vet att Nico Rosberg skrev kontrakt med Mercedes några veckor sedan, och det har diskuterats om han kommer köra för McLaren eller Brawn. Efter gårdagens tillkännagivelse så kan man nog dra slutsatsen att det är Brawn, eller nya Mercedes GP som kommer vara Rosbergs hem från årsskiftet.
Norbert Haug erkände att man har haft diskussioner med Nick Heidfeld, som är utan race plats efter BMW’s avhopp, och skulle tillsammans med Nico skapa en dröm Tysk uppställning för Mercedes.