Haas F1 Team

Haas F1 Team, tidigare känt som Haas Formula och Haas Racing Developments, är ett amerikanskt Formel 1-stall grundat av NASCAR Sprint Cup-stallägaren Gene Haas 2014. Stallet var planerat att debutera 2015, men Haas valde att skjuta upp det till 2016. Haas har valt att anlita den italienska formelbilstillverkaren Dallara till att designa och bygga deras bil, och Ferrari är leverantör av motorenheten.

Källa: Wikipedia

Renault Sport F1

Renault Sport F1 Team logo

För mer än 115 år har Renault anammat utmaningen med motorsport i flera skepnader. Man insåg värdet av konkurrensutsatt verksamhet för teknisk och kommersiell vinning: i december 1898 körde Louis Renault en Type A Voiture uppför den brantaste gatan i Paris, Rue Lepic. De första ordrarna för banbrytande bilen med direktdrivning strömmade in. År 1902 tog den viga, lätta Type K, med Renaults första fyrcylindriga motor, segern i Paris-Wien rallyt. Återigen såldes många fler bilar.

Hoppar man fram några år, introducerade Renault 1977 den första turboladdade bilen någonsin i F1. Turboladdning är numera standard på både högpresterande och vägbilar. År 1992 vann vi mästerskapet som motorpartner till Williams med den mest tekniskt avancerade bilen F1 någonsin sett. Idag anses arvtagaren till denna givande relation, Clio Williams, fortfarande vara den bästa #hot hatchen” i sin generation.

Vare sig som en partner, motorleverantör eller stallägare, har vi varit trogna motorsport. I Formel 1 har vi lagt vår ande i mer än 600 lopp och denna drivkraft har gett utdelning. Under 2005 slogs vi med näbbar och klor för att säkra vår första VM-titel under Renault fana. Från 2007 till 2013 blev vi den mest framgångsrika motorleverantören under V8-eran, då vi vann fyra titlar iföljd. Denna passion har drivit oss till 12 konstruktörstitlar, 11 förartitlar och 168 grand prix vinster totalt. Ingen annan volymtillverkare har haft sådan framgång eller kontinuerligt engagemang.

Källa: Renault Sport

McLaren F1 Team

McLaren Honda är en brittisk formelbilstillverkare med ett framgångsrikt Formel 1-stall som grundades av Bruce McLaren 1963. Stallet har tävlat i en rad olika motorsporter, men är mest kända inom Formel 1. McLarens ägs av McLaren Group och Honda är sedan 2015 stallets motorleverantör.

1990 grundades McLaren Cars, numera McLaren Automotive, som tillverkar snabba bilar för gatubruk. Den mest kända modellen är McLaren F1; modellnamnet anknyter förstås till McLarens framgångar inom formel 1 men betyder inte att bilen är en Formel 1-bil. Sedan Formel 1-stallet inledde sitt samarbete med Mercedes, har McLaren också kommit att ingå som del av modellnamnet i sportbilen Mercedes-Benz SLR McLaren.

Säsongen 2007 diskvalificerades McLaren från konstruktörsmästerskapet på grund av att man innehaft tekniska data från konkurrentstallet Ferrari.