Williams avgassystem olagligt säger FIA

F1’s styrandorgan, FIA, har sagt till Williams att avgassystemet i nyligt lanserade FW35 inte är lagligt.
Man misstänkte redan att en liknande lösning för Coanda-effekten i avgassystemet på Caterhams 2013 bil definitivt var utanför årets regler.

Men Williams chefsdesigner Mike Coughlan sa under tisdagen i Barcelona, där stallets nya Renault-drivna bil visades upp och testades för första gången, att han var säker på att FW35 följde reglerna.
Faktum är att de två lösningarna är väldigt lika, men Williams har utnyttjat kryphålet med öppningar som  påverkar aerodynamiken på ett smartare sätt.

Charlie Whiting från FIA var på Circuit de Catalunya på tisdag, och enligt <spanclass=”newssource”>Auto Motor und Sport reportern Michael Schmidt, ”ryktades det att Williams hade fått FIAs ’välsignelse’ innan man avslöjade sin lösning”.

”Det kan vara en ren teknikalitet, men om man läser reglerna ord för ord så är Williams på den säkre sidan.” var Mercedes Ross Brawn citerad.

Men Schmidt rapporterade: ”Så är inte fallet.”

Schmidt rapporterade även Whiting säga att både Caterham och Williams lösning faktiskt ”bryter” mot reglerna.
”Stallet söker nu ytterligare förtydligande om det här och ett beslut om huruvida denna design kommer att föras vidare kommer att ske innan första racet.”

(GMM)

%d bloggare gillar detta: