Uppdatering om läget för Jules Bianchi

Igår, tisdag, släppte familjen Bianchi tillsammans med sjuhuset en uppdatering om läget för Jules Bianchi som skadade sig svårt i en krasch under Japans GP. Det Jules drabbats av heter på engelska ”diffuse axonal injury” (DAI) och är en väldigt allvarlig typ av hjärnskada koncentrerad på den vita-hjärnmassa.

Och som jag förstått det, efter att ha undersökt saken lite på internet, så kan man enkelt förklara det som att nerverna eller synapserna mellan hjärncellerna inte längre fungerar som de ska. Skadan orsakas av hårda krafter, kraftig acceleration/deacceleration som i fallet med Bianchis krasch. Och jämfört med en ”vanlig hjärnskada” som är mer lokaliserad så är ”diffus axonal” mer spritt över ett större område – där av ’diffus’.

Tyvärr är detta väldigt tråkiga nyheter och familjen förbereder oss verkligen för sämsta möjliga utgång med meddelandet.
Enligt Wikipedia i ämnet så drabbas hälften av DAI fallen av medvetslöshet och koma och tyvärr så vaknar aldrig 90% av de patienter som hamnar i koma p.g.a DAI.

Det har börjat cirkulera en video av olyckan tagen av en åskådare på plats, jag har själv sett den och jag blev helt mållös. Bland annat sa någon efter Japans GP att han hade flyttat på hela traktorn, vilket låter helt otroligt att han lätt F1 bilen skulle kunna göra. Men Bianchis bil både lyfter och flyttar på traktorn, något som visserligen kan ha räddat hans liv i just det ögonblicket.
Nu när videon cirkulerat ett tag och även finns på större medier känner jag att vi lika gärna kan länka till den.

C.O.T.A. lyste igår upp racetornet i kampen #dressforjules, en av många initiativ för att hylla och kämpa för Bianchi.

Not:

Jag är verkligen ingen läkare, om förklaring är helt fel skicka gärna en rättelse till oss.