Stor förlust att missa young-driver testet säger Brawn

Ross Brawn har slagit tillbaka påstående från Red Bull att Mercedes straff att sitta över young-driver testerna nästa månad inte skulle skada stallet. Men Red Bulls Dr Helmut Marko sa att det knappast ens är ett straff.
“Du kan inte riktigt testa något under young-driver testerna”, sa han. “Förarna vid ratten har bara börjat lära sig formel ett, medan Mercedes hade tre dagar med sina ordinarie förare.”

Stallchefen Ross Brawn däremot nekar till Markos påståenden genom att insistera att testet faktiskt är betydelsefullt.
“Att nergradera testet och få det att verka som obetydelsefullt är helt enkelt inte korrekt, och bara ett försök av de berörda stallen att förvränga fakta.” är han citerad i The Telegraph. “Jag tror att vi har en mycket påtaglig förlust.”

Brawn föreslog att genom att miss Silverstone skulle det inte bara utjämna Mercedes fördel av att ha kört med raceförarna Lewis Hamilton och Nico Rosberg i en 2013 bil i Barcelona i maj.
“Det är en helt annan sak att kunna göra ett tre dagars test, över 1500 kilometer, med nya delar och däck som vi kör med i race.” sa han.
“Det är olyckligt att vissa stall försöker få det att verka som att straffet är helt betydelselöst.”

Brawns syn backas upp av Jonatha Neale, verkställande direktör för McLaren.
“Med de få tester vi har på banan för tillfället, är det ganska problematiskt att missa young-driver testet.” sa han till reportrar i en Vodafone telekonferrens. “De (Mercedes) kommer att vara ledsen för att missa det.”

Men, även om de tjänar av sitt straff för ”tyre-gate” kommer man inte sluta peka finger mot Mercedes. Och Lewis Hamilton är säker på att ett bra resultat från Mercedes i helgens Brittiska Grand Prix säkert kommer att spåras tillbaka till det kontroversiella testet.
“Folk kommer säkert hoppa dra förhastade slutsatser” är han citerad i en brittisk tidning. “Vi har haft några bättre lopp eftersom de banorna har varit snällare på däcken. Det har bara fått det att se ut som att vi drog fördel från Pirelli testet”, tillade världsmästaren från 2008.

(GMM)