Ryskt GP ’orealistisk’ mitt i Krim krisen

En inofficiell asterisk svävar fortfarande över det första ryska grand prixet som ska köras i år.
F1-legenden och Mercedes ordförande Niki Lauda avfärdade tidigare förslag om att sporten kan komma att bojkotta Sochi evenemanget på grund av den eskalerande krisen på Krim.

Men förra månaden framkom det att den spirande F1-karriären av Saubers testförare Sergey Sirotkin plötsligt var i fara, efter att hans sponsor SMP Bank var föremål för amerikanska och europeiska sanktioner. Sirotkins uppbackare, Boris Rotenberg, har enligt rapporter nära kontakter till Rysslands president Vladimir Putin och hans frysta bankkonton drabbar även flera andra ryska idrottare.

Nu har en framträdande brittisk politiker ifrågasatt möjligheten till det ryska grand prixet i oktober då hotet om ett öppet krig mellan Ryssland och Ukraina närmar sig. Sir Richard Ottaway, ordförande i underhusets utrikes särskilda utskott, sa till tidningen Times att Krim-krisen har gjort utsikten för F1-loppet ”högst orealistiskt”.

”Om nya tuffare sanktioner introduceras, kan Formel Ett få det tufft att få till ett lopp på grund av restriktioner i pengaflödet”, sa han.

Times reporter Kevin Eason sade också att F1-stallen ”kommer att vara angelägna” om det ryska grand prixet i spåren av de politiska kontroverser med Bahrain, medan ledande sponsorer ”kanske vill distansera” sig från Rysslands agerande.

Källa: GMM