FIA redogör kommande F1 förändringar – nytt kvalformat redan 2016?

Som vi skrev igår kväll så hade F1 Kommissionen möte under tisdagen för att diskutera framtiden och de ändringar man vill genomföra från och med 2017.
Det läckte lite rykten och information efter mötet, men nu har det kommit officiellt pressmeddelande från FIA om saker man diskuterat och tagit beslut om.

Kvalformat

Ett nytt kvalformat röstades enhälligt igenom av F1 Kommissionen.Det nya systemet utvärderas för introduktion, kanske så snart som till starten av säsongen 2016. Det nya formatet fungerar enligt följande.

Q1 – kommer att vara 16 minuter långt. Efter 7 minuter elimineras den långsammaste* föraren och därefter elimineras den långsammaste föraren varje 90:e sekund tills Q1 tiden är slut.

Q2 – kommer att vara 15 minuter långt. Efter 6 minuter elimineras den långsammaste föraren och därefter elimineras den långsammaste föraren var 90:e sekund tills Q2 tiden är slut.

Q3 – kommer att vara 14 minuter långt. Efter 6 minuter elimineras den långsammaste föraren och precis som de andra omgångarna kommer sedan den långsammaste föraren att elimineras varje 90:e sekund tills de två sista förarna är kvar och slåss om pole de sista 90 sekunderna.

Sista elimineringen under varje kvalomgång sker vid ”målflagg”, inte när tiden är slut.

Driver of the Day – ”Dagens Förare”

F1 Kommissionen kom överens om att introducera ett pris för ”dagens förare”. Det kommer att implementeras av FOM tillsammans med TV-bolagen som sänder F1, som ett led i att öka engagemanget bland fansen.

Tittarna kommer att uppmuntras att rösta online för deras ”Driver of the Day” under ett grand prix. Vinnaren kommer att presenteras direkt efter att loppet har avslutats, då föraren kommer att presenteras med sitt pris.

2017 Reglementet

Efter rekommendation från Strategi Gruppen, kom F1 Kommissionen överrens om att skjuta upp tidsfristen för när man måste slutföra de sportsliga och tekniska reglementen för 2017, till 30 april 2016. Detta för att tillåta så att alla berörda parter har den bästa möjligheten att slutföra allt relevant arbete.

2017 karosser

Nya regler för karossen har antagits för att skapa mer spännande bilar, leverera ytterligare downforce för att öka hastigheterna och få ner varvtiderna.

FIA, stallen och den officiella däckleverantören (Pirelli) kommer att fortsätta diskutera om den bästa lösningen för att testa de nya däck som krävs som en del av reglerna.

Leverans av power units

Betydande framsteg har gjorts på de fyra huvudområden rörande leveransen av Power Unit (PU):

–        Anskaffningskostnad

–        Skyldighet att leverera

–        Prestanda konvergens

–        Mer förbättring av ljudnivån

En arbetsgrupp bestående av representanter från FIA, FOM, PU leverantörer och kundstall kommer att genomföra ytterligare arbete i syfte att nå en överenskommelse om en plan för att uppfylla ovanstående krav senast den 30 april 2016.

Cockpit skydd

F1 Kommissionen bekräftade att man tänker introducera någon form av cockpit skydd från och med säsongen 2017. Alla intressenter arbetar tillsammans för att göra detta till en verklighet, just nu är det s.k. ”Halo”-konceptet det förslag man föredrar. Andra val, som ett transparent cockpit skydd kommer att omvärderas vidare.

Så där har ni det. Vad tror ni om de nya kvalreglerna, kan de hjälpa till att öka spänningen under kvalen eller ett helt onödigt och komplicerat tillägg?

Kommentera nedan eller diskutera på Facebook, Google+, Twitter, vad ni än föredrar.