Maria de Villota

De Villotas knäckta hjälm från Duxford testerna

Maria de Villota har visat upp de omfattande skadorna på hennes kolfiberhjälm som räddade hennes liv i den hemska kraschen förra året under ett Marussia test.
Den 33-årige spanjoren fick allvarliga sakll, hjärn- och ansiktsskador i juli förra året när hon oförklarligt förlorade kontrollen av F1 bilen under ett aerodynamik raksträcks-test på flygfältet i Duxford. Hennes huvud, nu synligt ärrad, slog in i lastrampen på en lastbil och hon måste idag bära lapp för högra ögat, som skadades så allvarligt i kraschen att det inte gick att rädda.

Under ett event i Madrid för vägsäkerhet och ryggmärgsskador i veckan visade de Villota upp $4000 kolfiberhjäjmen som hon hade på sig under kraschen. Hjälmen sprack nästan i två delar från under visiret till baksidan där man fäster HANS-skyddet. Spanska tidningen El Pais har publicerat en bild på den spruckna hjälmen.

“Fram tills nu har endast min familj och vänner sett hjälmen,” sa de Villota, “men jag tycker att det är viktigt för andra att se den också.”
Hon pratade även om omfattningen av skadorna på den dyra, speciella F1 hjälmen: “Om det här är vad vi har i formel ett, tänk vad som skulle ha hänt om jag inte hade använt något.”

(GMM)