inför Belgiens GP – kommentarer från McLaren, Mercedes, Sauber och HRT

Sakon YamamotoHRT [bil 20]
2009 kval – … | 2009 race – …

”Jag ser framemot att komm igång igen efter pausen. Jag körde på Spa-Francorchamps redan 2007 med Spyker F1. Banan har en väldigt känd kurva, ’Eau Rouge’ och det finns flera upp och nerförs backar. Vädret är väldigt unikt och det kan skifta väldigt snabbt. Vi kommer behöva bra fart i de snabba kurvorna men även  bra downforce på bilen. Vi förväntar oss att banan ska passa vår bil och vi ska försöka göra vårt bästa igen.”

Bruno SennaHRT [bil 21]
2009 kval – … | 2009 race – …

”Jag ser alltid framemot Spa-Francorchamps och jag har tävlat där varje år sedan 2005. Av alla banor jag har tävlat på är det en av mina favorit banor och min första gång där i en Formel 1 bil kommer vara väldigt speciellt för mig. Banan är väldigt snabb med sköna nivå förändringar och utmanande snabba kurvor. Det är en av de banorna där juh mer du tar i, desto bättre varvtid får du. På Spa gäller medium downforce och kräver bra balans i höga farter då medelhastigheten är ganska hög. Det kommer vara viktigt att hitta inställningar och balans som ger en självförtroende att få ur bästa möjliga tiden. Downforce nivåerna är i linje med vad vi har  i vår bil och jag har bra relation till banan också, så jag ser verkligen framemot att få köra bilen där för första gången.”

Pedro de la RosaBMW Sauber [bil 22]
2009 kval- … | 2009 race – …

”Det var länge sedan jag tävlade på Spa, men det är en banan man knappast glömmer. Den är extremt utmanande med sina snabba kurvor. Numera kör man Eau Rouge med gasen i botten, och i slutet av efterföljande raka finns det en bra möjlighet för att köra om. Banan är extremt trevlig att köra och när det regnar blir det än mer spännande. För en typisk Spa helg tycker jag det borde komma regn vid något tillfälle. Racing på Spa handlar om rytm, då man behöver hålla högfart genom kurvorna. Jag njöt av semester pausen, men jag måste säga att jag föredrar det efter säsongens slut. Jag sportade mycket och ser framemot att komma ut på banan igen, speciellt då vår bil blir bättre och bättre. Jag ser desperat framemot att jaga lite fler mästerskaps poäng.”

Kamui KobayashiBMW Sauber [bil 23]
2009 kval- … | 2009 race – …

”Jag har bra erfarenheter från att tävla i Formula Renault och GP2 på Spa-Franchorchamps. Det är bra fantastisk bana för förare, och väldigt spännande. Det är främst på grund av de snabba kurvorna. Plus vyerna man får, från att banan är integrerad i naturen runt omkring, är exceptionella. Jag är ganska säker på att vår bil kommer vara bra i de snabba kurvorna. Den kanske inte är lika bra på raksträckorna, men vi får se hur det går när alla kommer tillbaka uppvilade efter ledigheten. Det som alltid oroar mig lite är vädret på Spa. Det kan vara väldigt oförutsägbart och komma med mycket regn på delar av banan, medan det är torrt på andra.”

Nico RosbergMercedes GP [bil 4]
2009 kval – 10 | 2009 race – 8

”Det har varit trevligt med en kort paus men ska bli skönt att komma igång igen nästa helg. Spa är definitivt en av mina favorit banor och det är en av de mest utmanande banor vi kör på. Varvet körs i väldigt hög hastighet med fantastiska kurvor, inklusive Eau Rouge såklart, och det är helt enkelt en fantastisk plats att köra en Formel Ett bil.
Förra loppet i Ungern var ganska tufft för oss, men jag vet att alla på fabriken har jobbat hårt sedan pausen och vi hoppas på att kunna ha en bättre helg på Spa.”

Michael SchumacherMercedes GP [bil 3]
2009 kval – … | 2009 race – …

”Spa har alltid varit min favorit racebana och bara av den anledningen ser jag verkligen framemot att komma tillbaka dit och tävla igen. Det har varit åratal sedan jag sist varit där. Vår helg kommer vara handikappad av mitt straff och som konsekvens kommer det bli svårt att förvänta sig något speciellt från det här loppet. I andra hand är var race kilometer väldigt viktig och välkommen eftersom vi kan lära oss mer om bilen. Jag ska definitivt försöka göra det bästa av helgen.”

Jenson ButtonMcLaren [bil 1]
2009 kval – 14 | 2009 race – DNF

”Vi kommer till Belgiens Grand Prix med vetskapen att vi har lite att ta igen. Vi hade inte en speciellt stark helg i Ungern, och hela teamet vill tillbaka längst fram igen så snabbt som möjligt. Medan vi är optimistiska att klargörandet av reglerna för karossen kommer göra gapet  toppen mindre, och att både Spa och Monza borde passa vårt paket bättre än Ungern, är det fortfarande viktigt att vi behåller det momentum vi hade tidigare den här säsongen.

Jag älskar att tävla på Spa, det är en av de mer fantastiska banorna och ett Grand Prix jag skulle älska att vinna. Jag hade inte det bästa loppet här förra året, jag blev ut puttad på toppen av kullen under första varvet, så det ger mig extra motivation att göra bra ifrån mig här.

Jag tror inte dessa två Europeiska lopp kommer vara avgörande för titel kampen, men det kommer bli svårare att komma med uppgraderingar till bilen i slutet av säsongen i de utomeuropeiska racen, så det är viktigt för hela stallet att vi gör bra ifrån oss i båda evenemangen. ”

Lewis HamiltonMcLaren [bil 2]
2009 kval – 12 | 2009 race – DNF

”Trots att det varit bra för alla i stallet att ha fabriken stängd och en välförtjänt semester, tror jag att vi alla ser framemot att kämpa för mästerskaps titeln igen. Pausen gav oss värdefull tid att tänka över sätt att förbättra vår bil för restena v säsongen, och vi beger oss till dessa två lopp inte bara optimistiska för bättre resultat, men även för bättre fart för resten av året.

Varken Jenson eller jag hade ett bra race på Spa förra året. Jag såg inte mycket från inuti bilen, men jag tror Jenson blev putted och spann i Le Combes och den resulterande olyckan tog ut mig också. Det var konstigt att följa hela loppet från garaget.

I år, kommer jag till Spa efter en besvikelse till helg i Ungen, där jag fick bryta. Vi undersökte orsakerna, och vi tror att vi identifierat orsaken och är säkra på att det inte borde hända igen. Personligen tycker jag att Spa är en av de ”stora” Formel Ett banorna, och jag skulle verkligen älska att vinna. Jag kommer gå ut med allt för att försöka få oss tillbaka in i kampen i Belgien, och det skulle vara fantastiskt om vi kunde få hem en till vinst i slutet på helgen.”

%d bloggare gillar detta: