Williams Martini Racing - Lance Stroll & Sergey Sirotkin

Williams bekräftar sin förar-lineup för 2018 – Stroll och Sirotkin

Det är många som hoppats in i det sista att Robert Kubica skulle få den lediga platsen hos Williams F1 Team för F1-säsongen 2018. Trots att det under senaste veckan har det florerat rykten att det redan blivit klart att platsen går till ryske Sergey Sirotkin.

Idag bekräftade Williams så dessa rykten när man meddelade sin föraruppställning för årets säsong. Det blir alltså Lance Stroll och Sergey Soritkon som rattar de vita Martini bilarna runt F1-banorna 2018.
Kubica fans ska inte känna sig helt hopplösa dock. Polacken signades som reserv- och utvecklingsförare. Enligt pressmeddelandet betyder det att han kommer att delta under tester, framförallt försäsongstesterna i Barcelona, och få tid under fredagsträningar. 

Robert Kubica - Williams F1

Robert’s experience and knowledge will prove invaluable to our technical group in the development of FW41’s car performance.
–  Williams Martini Racing

Men vem är Sergey Sirotkin?

Sirotkin kommer till Williams med ett starkt CV i handen. Han är del avSMP Racing programmet, var syfte är att ta fram ryska förare från karting till topp nivå inom racing. Under sin rookie säsong i GP2, 2015, blev han trea i mästerskapet och var den bäst placerade rookien. Året efter valdes han som testförare för Renault Sport F1 och fortsatte även i GP2 där han än en gång blev trea. Förra säsongen var han fortsatt med Renault och körde bland annat fyra stycken fredagsträningar.
Nu så 2018 blir det en race-seat i F1 med Williams efter att han imponerade på stallet under testerna i Abu-Dhabi efter säsongsavslutningen 2017.

Williams Martini Racing - Sergey Sirotkin
Sergey Sirotkin – Williams Martini Racing

Sergey Sirotkin
“Att säga att jag är glad och stolt över att joina ett så känt stall som Williams är en underdrift. Det tog mycket arbete att komma dit jag är, och jag är verkligen glad och tacksam för alla inblandade. Resultatet av vår kombinerade insats har hjälpt mig att uppnå min dröm och var så säker att stallet kan förlita sig på att jag kommer att leverera mitt bästa.”

Paddy Lowe, Chief Technical Officer
“Vi har utfört en noggrann och uttömmande utvärderingsprocess av förarna. I slutändan imponerade Sergey stallet med sin hastighet och talang, teknisk återkoppling och arbetsetik, både på fabriken och på banan i Abu Dhabi. Jag är glad att han kommer till stallet och blir partner Lance nästa säsong. Lance kommer att gå in i sin andra säsong med oss, efter anmärkningsvärda framsteg under hans rookieår. Vi har en spännande line-up för 2018 som vi tror kommer att hjälpa oss att maximera potentialen i FW41.”

Williams Martini Racing - Lance Stroll & Sergey Sirotkin
Lance Stroll & Sergey Sirotkin – Williams Martini Racing 2018