Pierre Gasly och Franz Tost - Toro Rosso

Pierre Gasly ersätter Kvyat i Toro Rosso kommande race

Igår släpptes nästa bomb för säsongen, om en av mindre variant. Red Bulls näst-på-tur-junior, Pierre Gasly kommer att ersätta Daniil Kvyat redan till helgens Malaysias GP.

Pierre Gasly - Red Bull Racing Junior
Pierre Gasly efter att ha tagit andra plats i GP” sprintracet under Italiens GP 2016
© (Photo by Dan Istitene/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool

Vad det här betyder exakt är lite oklart och inte heller hur många race Kvyat kommer att behöva stå över – om han kommer tillbaka som raceförare över huvudtaget. Enligt pressmeddelandet från Toro Rosso så ”är det här inte ett hejdå till vår Daniil, då han förblir en del av Red Bull familjen”.
Minst sagt kryptiskt!

Det hela har såklart sina rötter i Carlos Sainz stundande övergång till Renault. Inget har utannonserats om det än för Malaysia, som ryktet gjorde gällande i Singapore senast. Men med Kvyat dalande formkurva och möjligheten att Sainz flyttar på sig när som helst så vill man köra in hans ersättare i bilen redan nu.  Det är nämligen en tuff kamp om poängen i mittfältet, som tabellen nedan visar.

5 Williams 59
6 Toro Rosso 52
7 Renault 42
8 Haas F1 37

Sainz är bästa poängplockaren från de fyra stallen ovan med 48 poäng, följt av Renaults Hulkenberg med 34 poäng. Man kan tänka sig att Toro Rosso ogärna släpper sin bästa poängplockare, även om de troligtvis inte har jätte mycket att säga till om. Näst bästa alternativet är att skola in ersättaren så snabbt som möjligt. Gaslys formkurva pekar dessutom rakt upp, efter två raka segrar och en andra plats i senaste loppet i japanska Super Formula serien. Han ligger tvåa i serien, en halv poäng ledande Hiroaki Ishiura och 4.5 poäng före trean Felix Rosenqvist.

”Scuderia Toro Rosso etablerades av Red Bull för att ta fram unga förare från dess juniorprogram till Formel 1 och det är det vi gör genom att ge Pierre den här chansen. Han är näst på tur hos Red Bull för den här möjligheten och han har visat att han förtjänar den, efter att ha vunnit GP2 titeln 2016 och genom att vara väldigt konkurrenskraftig i årets Super Formula serie i Japan. Han har en verklig chans att vinna titeln, då han bara är en halv poäng efter ledaren. Förarbytet ger oss en chans att göra ett bättre beslut angående våra förar val för 2018.
Av olika anledningar, vissa av dem p.g.a tekniska problem, men andra som varit egna misstag, så har Daniil Kvyat inte riktigt visat sin riktiga potential det här året. Vilket är anledningen till att vi byter ut honom de kommande racen. Det ger oss en möjlighet att utvärdera Pierre på banan under en riktig race helg.”

– Franz Tost, stallchef Scuderia Toro Rosso