Fernando Alonso signar med Toyota för att köra WEC/Le Mans

Under dagen idag (tisdag) meddelade McLaren och Toyota Gazoo Racing att Fernando Alonso kommer att köra för det senare stallet under WEC säsongen 2018-19.

Alonso kommer fortsatt att köra för McLaren i F1 och huvudmålet är att lyckas och vinna där. Men stallet har gett spanjoren tillåtelse att även köra i WEC med Toyota Gazoo. Alonso kommer att delta i alla deltävlingar som inte krockar med Formel 1 helger och framför allt Le Mans 24H.

Fernando Alonso - Toyota Gazoo Racing
Fernando Alonso – Toyota Gazoo Racing

Han kör bil #8 av Toyotas TS050 Hybrid tillsammans med Sébastien Buemi och Kazuki Nakajima. Den andra TS050 Hybriden, #7, körs av Mike Conway, Kmaui Kobayashi och José María López.

Fernando Alonso

“Jag har aldrig varit blyg om mitt mål att vinna motorsportens ”Triple Crown” – Monascos Grand Prix, Indy 500 och 24 Hours of Le Mans. Vi försökte i Indy förra året, kom nära, men missade precis.”

“I år har jag chansen att tävla för seger i Le Mans tack vare McLaren. Det är en stor utmaning – mycket kan gå fel – men jag är redo, förberedd och ser fram emot kampen”

“Min deal att åka i WEC har bara möjlig gjorts genom den goda förståelsen och det starka förhållandet jag har med McLaren, och jag är väldigt glad över att de lyssnade och förstod vad det betyder för mig”

“Denna utmaning kommer på intet sätt ta bort från mitt huvudmål i Formel 1 med McLaren.  Under 2018 är mitt mål att vara konkurrenskraftig vid varje grand prix, och jag är säker på att vi närmar oss att uppnå det. ”

På något sätt lite ironiskt att Alonso väljer att köra ett annat mästerskap parallelt med F1 och lägga till upp till åtta race på sina 21 han redan kommer att köra i F1. Jag tänker självklart på hans uttalanden förra sommaren om att han kan tänka sig avsluta sin F1-karriär om Liberty Media skulle utöka kalendern till mer än 25 race.

Nåja, alla kan väl få ändra sig. Det ska bli spännande att se hur Alonso klarar sig i WEC och om det börjar påverka hans F1 säsong. Önskar honom hur som helst lycka till!