Pirelli Officell Däckleverantör F1™

F1-kommisionen godkänner Pirellis testplan – i sista stund

Det kom väldigt nära att Pirelli, däckleverantören i F1™, ikväll drog tillbaka sin ansökan om att fortsätta leverera däck efter det här året. Men det avvärjdes i sista stund med ett positivt besked till italienarna från F1-Kommissionen.

Pirelli blev som ni säkert vet vald att fortsätta leverera däck till Formel Ett i vintras när olika leverantörer hade chansen att ansöka om tjänsten.
Men trots att det gått sex månader sedan dess har Pirelli fortfarande inte kunnat skriva på kontrakt med FIA.
En av anledningarna till detta har varit det faktum att Pirelli vill ha extra mycket testning under året på grund av de stora förändringarna som är planerade från 2017. Dels finns det önskemål om att däcken ska bete sig på ett annorlunda sätt, men bakdäcken ska även bli mycket bredare till nästa säsong.

Pirellis förslag var 25 testdagar i sommar med minst fem stall, men sedan möten några månader sedan hade man inte hört tillbaka om svar från de styrande.
Pirellis motosportchef Paul Hembery gav därför Kommissionen en skarp deadline: ”När jag landar, om vi inte har ett mail som bekräftar att det har godkänts eller något annat positivt, då kommer du att ringa mig pga en annan story” – sa han till motorsport.com.

Med lite eld i baken så godkände alltså Kommisionen Pirellis förslag, som nu ska framför WMSC på onsdag. Förslaget tros bestå av två testfaser:
Fas ett skulle bestå av att Pirelli skulle göra koncept arbete med nuvarande däckstorlekar med en bil från innan 2015.
Den andra fasen, sent i juli eller tidigt augusti, skulle sedan se dem gå över till en hybrid bil som i grunden skulle vara en 2015 modell modifierad med 2017 aero-paket.

Fem stall har gått med på att leverera 2015 bilar för att bli omgjorda – Ferrari, Mercedes och Red Bull, samt två till från Williams, McLaren och Force India.