Logo: McLaren Honda

Alonso hoppar över Monaco, ska köra Indy500 istället

Vilken nyhetsbomb den här onsdagen!
McLaren meddelar att Fernando Alonso kommer att stå över Monacos GP i slutet på maj, för att istället delta i klassiska Indy500 i Indycar serien.

Det är McLaren själva som ställer upp med en bil för Alonso, i samarbete med sin motorleverantör Honda och Andretti Autosport.

Indy 500
Indy 500

After an absence of 38 years, McLaren is to return to the Indianapolis 500 next month, using Honda engines.

Fernando Alonso

“Jag är oerhört glad över att jag ska vara med och köra i årets Indy 500, med McLaren, Honda och Andretti Autosport . Indy 500 är ett av de mest kända loppen i den globala motorsportkalendern, tillsammans med Le Mans 24H och Monacos GP. Det är såklart synd att jag missar Monacos GP, men det är också det enda loppet jag kommer att missa.”

“Jag har aldrig kört en Indycar förut eller kört på en super-speedway, men jag är säker på att jag kommer in i det snabbt. Det kommer att vara en brant inlärningskurva, jag åker till Indianapolis direkt efter Spaniens GP för att träna på Indy med vår McLaren-Honda-Andretti bil från 15:e maj.”

“Jag har vunnit Monacos Grand Prix två gånger och det är en av mina ambitioner att vinna Trippel Kronan (Monacos GP, Indianapolis 500 och Le Mans 24 Hours). Bara en förare i historien har gjort det: Graham Hill. Det är en tuff utmaning, men jag är redo för det. Jag vet inte när jag kommer att kunna köra Le Mans, men tanken är att göra det en dag. Jag är bra 35, jag har mycket tid för det.”

Mark Miles – Chief Executive Officer, IndyCar:

“Hela Indycar samhället – tävlanden, fans, media, alla – är glada och entusiastiska inför tanken på att en lysande förare som Fernando ska göra sin debut i vår serie. Än bättre, han kommer att göra sin debut i det största loppet för året, det världskända Ind 500.
Och vilken bil kommer Fernando att köra? Just det: en Honda-driven Andretti Autosport bil – samma paket som vann förra årets race. Kan historien upprepa sig? Konstigare saker har hänt.”

“Men, vare sig Fernando vinner i år eller inte, är jag entusiastisk över att McLaren återvänder till Indianapolis. Tre gånger under 1970-talet var det en förare bakom ratten på en McLaren som vann Indy 500 – en vinst för Mark Donohue och två vinster för Johnny Rutherford. Och jag är säker på att Johnny kommer att vara tillbaka på the Brickyard i år igen för att heja på sitt gamla stall.”